2021: rekordní úvěry na bydlení

Objem poskytnutých hypoték za loňský rok činil 430 miliard korun. Tuzemské banky tak klientům půjčily o 69 % více prostředků na bydlení než předcházející rok. Rekordní je také výsledek stavebních spořitelen, jejichž úvěry dosáhly hranice 110 miliard korun.

Jenom největší tuzemská banka, respektive skupina ČSOB poskytla hypotéky v objemu 105 miliard korun a úvěry ze stavebního spoření v hodnotě 33 miliard korun. Enormní poptávku po bydlení hnaly nahoru především nízké úrokové sazby a obava z jejich zvyšování, které přišlo už v záběru minulého roku a letos bude takřka jistě pokračovat.

Úvěry na bydlení ve úhrnné výši 540 miliard korun jsou rekordním výsledkem, který významně předčil i doposud nejúspěšnější léta realitních úvěrů. „Za mimořádnými výsledky stojí především velmi nízké úrokové sazby a možnost výhodného financování, které poháněly vysokou poptávku po nemovitostech k vlastnímu bydlení i investici. Vysoká poptávka i řada dalších vlivů zapříčinily velmi rychlý růst cen nemovitostí,“ vysvětluje Jan Sadil, člen představenstva ČSOB.

Stabilní doba splatnosti

Rekordmanem byly v loňském roce také pozemky, jejichž ceny loni vzrostly o téměř 22 %. Společně s růstem cen rezidenčních nemovitostí rostla i průměrná výše hypotéky. U klientů skupiny ČSOB přesáhl průměrný úvěr hodnotu 3,5 mil. Kč, průměrná hypotéka v Praze a Středočeském kraji dokonce činila 3,88 mil. Kč. Na výsledku trhu se v minulém roce projevily i končící pětileté fixace z let 2016 a 2017. Refinancování loni tvořilo téměř třetinu nově uzavřených obchodů.

„Pozitivní zprávou zůstává, že i přes rostoucí ceny nemovitostí a výši průměrného úvěru nedochází k prodlužování jejich splatnosti, která se pohybuje okolo 26 let. Ani přes rychlejší nárůst úrokových sazeb na konci roku neočekáváme problémy klientů, které čeká refinancování, se splácením,“ potvrzuje Jiří Feix, předseda představenstva Hypoteční banky a ČSOB Stavební spořitelny.

Počet nově uzavřených smluv o stavebním spoření meziročně mírně vzrostl na celkových 520 tisíc. Stálice na poli bankovních produktů si navíc připsala celou řadu rekordů. Trh s úvěry meziročně narostl o 69 % z loňských 65 miliard na celkových 110 miliard korun.

Očekávané zpomalení trhu

V nastávajícím roce se výrazně projeví kroky České národní banky, jejichž cílem je zkrocení rychle rostoucí inflace. ČNB ke konci loňského roku několikrát zvýšila základní úrokovou sazbu, která se propíše i do úrokových sazeb hypoték a úvěrů ze stavebního spoření.

„Rekordní rok je za námi, do roku 2022 očekáváme návrat k normálu. Velkou roli budou hrát úrokové sazby, které se na začátku roku pohybují mezi 4 a 5 %. Malá nabídka nemovitostí i vysoké ceny energií pak povedou k dalšímu růstu jejich cen. Naopak nepředpokládáme, že dubnové znovuzavedení ukazatelů LTV, DTI a DSTI bude mít na trh významný dopad. Pro zájemce o spoření je ale růst úrokových sazeb dobrou zprávou, proto očekáváme vyšší zájem o stavební spoření a nové smlouvy,“ uzavírá výhled do roku 2022 Jan Sadil.

Hlavním tématem pro skupinu ČSOB a jistě i pro ostatní bankovní domy zůstává i pro rok 2022 udržitelnost, a to i v souvislosti s bydlením. „V posledních letech vnímáme ze strany klientů silný zájem o energeticky úsporné bydlení a šetrnou architekturu. S tím souvisí i témata ochrany životního prostředí a častějšího využívání obnovitelných zdrojů energie v domácnostech,“ doplňuje Jiří Feix.

SF/pb

 

 

 

Hlavní partneři

Partneři