Accolade míří na Karlovarsko

Skupina Accolade, která se zaměřuje na investice do skladových a průmyslových areálů, aktuálně v Karlovarském kraji investuje do jejich výstavby přes šest miliard korun. Do portfolia skupiny patří nyní v regionu dva průmyslové parky u Chebu a další tři jsou přímo v tomto městě ve stadiu přípravy nebo již ve výstavbě.

Skupina v lokalitě dosud financovala vznik zhruba 250 tisíc metrů čtverečních průmyslových a skladových prostor. Takový rozsah ovšem pro investora představuje nutnost věnovat se nejen výstavbě a provozu svých kapacit. „Velkým posláním investora do průmyslových nemovitostí je nejen budovat moderní a funkční budovy šetrné k přírodě, ale stejně tak pečovat i o bezprostřední sousedství svých projektů a širší komunitu. Těší mě, že při pohledu zpět na roky, které působíme v Karlovarském kraji, za sebou můžeme vidět nespočet aktivit, jimiž jsme přispěli k ekonomickému růstu regionu, vytvořili přidanou hodnotu a troufám si říct, že do jisté míry pozměnili jeho ráz pozitivnějším a atraktivnějším směrem,“ řekl Milan Kratina, zakladatel a hlava Accolade.

Zapomenutý kraj

Skupina Accolade odstartovala své podnikatelské aktivity v karlovarském kraji v roce 2013. Tehdy byla výchozí pozice lokality do značné míry ovlivněna historickou zátěží. „Oblast bývalých Sudet byla dlouho na okraji zájmů jak politiků, tak také investorů, kraj se potýkal s jednou z nejvyšších nezaměstnaností v rámci České republiky a zároveň s nejnižšími platy,“ popisuje situaci v okamžiku „startu“ M. Kratina s tím, že Accolade se podařilo v lokalitě celkově přispět k vytvoření více než 3 500 pracovních míst. Skupina byla prvním velkým investorem do výstavby průmyslových a skladových prostor, který do kraje přišel. To následně přilákalo řadu firem, které tady najednou měly potřebnou infrastrukturu a s pronájmem budov začaly vytvářet i nová pracovní místa.

Cheb jako atraktivní lokalita

Karlovarský kraj je v současnosti mezi investory a podnikateli vnímán jako region příležitostí s velkým rozvojovým potenciálem, a to díky dobrému dopravnímu napojení na Prahu a Německo i letité průmyslové tradici.

Zatím největší investici Accolade v karlovarském regionu představuje park u Chebu, jenž byl v roce 2017 vyhlášen nejlepší průmyslovou zónou ve střední Evropě. Areál také získal certifikát BREEAM na úrovni Very Good a Excellent, což z něj udělalo jeden z nejlépe hodnocených průmyslových areálů nejen v Česku, ale v celé střední Evropě.

V Chebu pak na místě bývalých strojíren pod taktovkou Accolade a developerské společnosti Panattoni vznikl ještě druhý průmyslový park. Jeho součástí je budova, která byla v době dokončení, tedy v roce 2020, oceněna jako nejekologičtější hala tohoto typu na světě. Cheb South obdržel certifikaci udržitelnosti BREEAM na úrovni Outstanding s rekordním skóre 90,98 %. V objektu přišlo ke slovu například splachování dešťovou vodou, stínění předokenními žaluziemi, když v okolí budovy se nachází hmyzí hotel či venkovní posilovna pro zaměstnance.

Velkorysé plány

Skupina Accolade v současnosti plánuje své portfolio v regionu rozšířit takřka dvojnásobně. Aktuálně jsou již ve výstavbě tři budovy o celkové ploše 145 000 metrů čtverečních, když další nové kapacity vzniknou jak ve stávajících parcích u Chebu, tak i v Karlových Varech či jiných lokalitách.

„Pamatuji si ještě dobře dobu, kdy karlovarský region v plánech investorů a nájemců nijak zásadně nefiguroval. Dnes je to zcela opačně a jsem rád, že se nám podařilo toto smýšlení obrátit a nastartovat tak novou průmyslovou éru kraje. Kromě investic do aktuálně rozestavěných projektů jsou již další průmyslové parky v procesu plánování a povolování,” říká M. Kratina.

Investor i dobrý soused

Činnosti skupiny se neomezuje výlučně na ekonomický rozvoj míst, kde působí. Accolade se soustředí i na to, jak být zároveň také odpovědným členem celé „regionální“ komunity. Mj. je letos je již popáté v partnerem Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech, přitom podporuje i jiné kulturní a další aktivity. Dlouhodobě například spolupracuje s chebským divadlem, s hospicem sv. Jiří či s organizací Joker poskytující sociální služby. I díky Accolade si také mohou obyvatelé Chebu více než dva roky prostřednictvím unikátní lavičky připomenout osobnost Václava Havla. V Karlovarském kraji se skupina podílí také na výstavbě cyklostezek a podporuje i řadu dalších kulturních a společenských akcí.

Accolade Holding působí v šesti zemích Evropy, kde vlastní síť 47 parků s certifikací BREEAM. K dnešku už má na svém kontu komerční nemovitosti o rozloze 2 mil. metrů čtverečních (z toho třetina byla vystavěna na brownfieldech) a v přípravě je dalších více než 5 mil. „čtverců“. V roce 2014 založila skupina fond průmyslových nemovitostí Accolade Fund Sicav, do kterého mohou investovat kvalifikovaní investoři – hodnota jeho portfolia už překročila 1 mld. eur.

SF/pb

Hlavní partneři

Partneři