AU plan: voliéra pro ostravskou zoo

Zoologická zahrada a botanický park Ostrava se pyšní novou voliérou La Pampa, za kterou stojí tým architektů ze studia AU plan. Originálně koncipovaná voliéra je domovem hejna kondorů havranovitých, ibisů šedokřídlých a ostralky žlutozobé.

V ostravské zoo jde o největší průchozí expozici. „Návštěvníci do ní mohou vstoupit a užít si bezprostřední blízkost zvířat. Voliéra byla navržena jako symbolické spojení tří oblastí Argentiny: Espinalu, Monte a Pampy s odlišným podnebím i vegetací,“ říká Šárka Nováková, tisková mluvčí Zoo Ostrava.

Díky úzké spolupráci architektů, stavebníků a zoologů bylo možné vytvořit unikátní prostředí, které je jednak atraktivní pro návštěvníky, jednak vstřícné k jeho okřídleným obyvatelům. „Elegantní, lehké a vzdušné tvarosloví voliéry tvoří na míru navržená nosná konstrukce promyšleného systému sloupů a táhel, založených na mikropilotech. Na nosný systém navazují zdánlivě levitující, téměř neviditelné stěny a zastřešení tvořené nerezovou splétanou sítí,“ popisuje voliéru architekt Pavel Hřebecký ze studia AU plan.

Architekti do voliéry vetkli klikatou stezku, přivádějící návštěvníky téměř na dosah ruky ptactvu, jež je ale zároveň míjí a nenarušuje jejich klidové zóny. Stezku lemuje zeleň, kamenná návrší a mokřady. Voliéra je také zpřístupněna návštěvníkům i osobám se sníženou schopností pohybu dvěma bezbariérovými vstupy. Součástí vnitřních dispozic je tzv. odstavná voliéra, která slouží k odchytu a následnému rozdělení ptáků do jednotlivých vnitřních segmentů podle chovatelských nároků a specifik. Jižní fasádu vnitřní voliéry tvoří kamenné bloky připomínající skalní útvar, který je klidovou zónou. Skladba zeleně je navržena tak, aby maximálně připomínala charakter jihoamerické pampy.

Odborná porota prestižní soutěže Stavba roku letos už vybrala z více než 90 přihlášených staveb 33 novostaveb, a to včetně voliéry La Pampa, které budou usilovat o titul Stavba roku 2021. Vítězové hlavní i dalších cen budou představeni v pondělí 18. října 2021 na galavečeru v Betlémské kapli. Autoři voliéry si už v minulosti odnesli řadu cen a nominací z předchozích ročníků soutěže.

Architektonické studio AU plan, které funguje od roku 1990, navrhuje, projektuje a realizuje návrhy veřejného prostoru, rezidenční projekty, urbanistické koncepty, průmyslové areály, interiéry i kanceláře, a to nejen v Česku, ale i v zahraničí. Pražské studio s pobočkou v Ostravě tvoří odborníci ze 13 zemí. Letitá praxe studia získaná napříč všemi fázemi projektové dokumentace, kterou architekti vkládají do svých projektů a realizací, přinesla studiu přes 30 českých i mezinárodních ocenění.

František Průša

Hlavní partneři

Partneři