Brexit – náročná výzva nejen pro logistiku

Zpoždění dodávek, zdlouhavé papírování, přibývající celní povinnosti – to jsou pro mezinárodní obchod jen některé z negativních dopadů brexitu. Exportní podniky v celé Evropě očekávají nárůst nákladů na administrativu a samozřejmě i na logistiku.

Logistický sektor čelí těžké výzvě ve snaze zajistit kontinuitu obchodu a výroby, ovšem brexit ovlivňuje i spotřebitele – ti musejí za výrobky zaplatit více, navíc po delším čekání. Negativní efekty pocítí jak Spojené království, tak i Evropská unie včetně České republiky. Navzdory dohodě o volném obchodu mezi EU a Británií totiž volný pohyb zboží mezi těmito dvěma trhy skončil.

„Výsledkem brexitu jsou celní, administrativní a ekonomické změny, přičemž přepravu čeká uvalení dalších poplatků a cla,“ říká Arkadiusz Glinka ze společnosti C.H. Robinson, která je s přepraveným materiálem v hodnotě přes 20 miliard dolarů a 18 milionů zásilek ročně jednou z největších logistických platforem na světě.

Více administrativy

Nejnovější data z výzkumu společnosti Transport Market Monitor (TMM) ukazují výrazné snížení kapacity silniční dopravy dostupné na evropském trhu – v prosinci byl zaznamenán její přibližně 16% pokles ve srovnání se stejným měsícem předchozího roku. To není velké překvapení – potíže avízovaly už předvánoční kolony nákladních automobilů na dálnici M20 vedoucí do přístavu v anglickém Doveru. To bylo první předzvěstí potíží v dopravě mezi EU a Spojeným královstvím ještě předtím, než bylo známo oficiální datum brexitu.

Kromě toho přibylo značné množství dokumentace. Logistika se v praxi změnila z operace podobné vnitrostátnímu pohybu zboží na proces, který lze přirovnat exportu z EU do Japonska nebo Kanady. Dokumentace už tak musí být připravena ještě před expedováním zboží. K tomu je navíc nutné připočítat kontroly na hranicích, které výrazně ovlivňují celkovou rychlost a spolehlivost dodavatelského řetězce.

Technologie pro brexit

V kontextu všech změn souvisejících s brexitem a zajištění kontinuity v dodavatelském řetězci hraje klíčovou roli logistika. Aby se zásilky dostaly na místo určení (a tedy k zákazníkům) včas, musí specialisté tohoto sektoru přesně vědět, které nové předpisy jsou na hranicích aktuálně v platnosti. V takové situaci se moderní technologie ukázaly jako nenahraditelné, jelikož dokážou zajistit plnou viditelnost stavu zásilky v rámci konkrétního dodavatelského řetězce.

„Brexit je jednou z nejnáročnějších výzev, kterým musí logistický průmysl v posledních letech čelit. Například čeští exportéři očekávají po vyčerpání skladových zásob nárůst nákladů na administrativu a logistiku,“ dodává Arkadiusz Glinka.

SF/pb

Hlavní partneři

Partneři