Brno: trh bytových novostaveb ochladl

Prodeje nových bytů v moravské metropoli se ve třetím čtvrtletí roku 2022 propadl na historické minimum. Potvrdil se tak trend, který byl patrný už ve druhém čtvrtletí. Z dat společnosti Trikaya vyplývá, že 70 prodaných nových jednotek – polovina toho, co se prodalo v předchozích třech měsících - je vůbec nejméně od roku 2013.

Výrazný propad zájmu o byty se projevil i v jejich cenách. Zatímco v minulém čtvrtletí průměrná cena za metr čtvereční ještě dosáhla na nové maximum, mezi červencem a zářím už poklesla na 126 500 Kč. Průměrná nabídková cena bytů v brněnských novostavbách poprvé od začátku roku 2018 poklesla. Byty v nabídce ve třetím čtvrtletí stály 126 500 Kč za metr čtvereční, mezikvartálně tedy zlevnily o 700 Kč. Ještě znatelnější je pak změna u prodaných jednotek. U těch se průměr dostal dokonce pod hodnotu metru čtverečního ze začátku roku 2022. Zatímco v období dubna až června se cena novostaveb vyšplhala přes hranici 130 000, za uplynulé tři měsíce se vrátila těsně pod 121 000 Kč.

Opatrnější poptávka

„Jak bylo patrné už začátkem léta, trh skutečně prochází znatelným ochlazením. Kvůli rostoucí inflaci a zejména z důvodu zvýšení nákladů na bydlení je citelná opatrnost kupujících. A to platí nejen pro koncové zákazníky, ale také investory. Předpokládáme, že tento vývoj bude letos ještě pokračovat. Pokles prodejů v závěru roku, který naše analýza poslední roky ukazuje, bude za současné situace pravděpodobně ještě výraznější,“ upozornil Dalibor Lamka ze společnosti Trikaya.

Hlavní ekonom společnosti Cyrrus Vít Hradil upozorňuje na historický propad důvěry v ekonomiku mezi spotřebiteli: „Aktuálně je vůbec nejnižší podíl spotřebitelů, kteří dnešní situaci považují za výhodnou pro realizaci větších nákupů. Nadále přitom platí, že se Česká republika řadí na špici evropských států v poměru cen nemovitostí k příjmům   domácností,

a právě jejich ekonomická situace tak má na poptávku významný dopad.“ Představitelé brněnského developmentu přitom neočekávají, že by ceny měly v nejbližší budoucnosti dále klesat, spíše připouštějí odklady realizace nových projektů.

Pokles cen malých bytů

V rámci nízkých celkových prodejů byl opět největší zájem o dispozičně menší jednotky. Průměrná cena bytů 1+kk až 3+kk oproti předchozímu období navíc poklesla. Nejvýraznější propad ceny za metr čtvereční byl patrný u jednotek 2+kk. Ty mezikvartálně zlevnily o bezmála 11 500 Kč. Přestože se jich prodalo nejvíce, šlo stále o méně než polovinu prodejů předchozího období. Nejmenších jednotek 1+kk se mezi červencem a zářím neprodala ani třetina ze 77 prodejů realizovaných za druhý kvartál.

SF/pb

 

 

Hlavní partneři

Partneři