Central Group akceleruje cenovou válku

„Situace je nelehká!“ – konstatoval na veřejné prezentaci aktuálních záměrů našeho největšího rezidenčního developera, firmy Central Group její šéf Dušan Kunovský. Jeho společnost reagovala na odbytové potíže pražského bytového trhu razantně: historicky první nabídkou nového bytu v Praze v ceně pod jeden milion korun. Jde o garsoniéry v novém projektu Javorová čtvrť v Horních Měcholupech. Tady dnes Central Group nabízí metr čtvereční bytové plochy i za 22 700 Kč včetně DPH a v průměru za 30 700 korun.

„Jde o ceny za byty v naší standardní kvalitě, se standardním vybavením, příslušenstvím, tedy sklepem, a včetně DPH,“ odráží šéf Central Group už předem námitky proti uváděným cifrám, a dodává, že nejde ani o ateliéry (kategorií „ateliér“ se nejen Central Group vypomáhá tam, kde by se byty „nevešly“ do hygienických a dalších norem – takové jednotky jsou prodávány jako nebytové prostory, ve zmíněném projektu se na počtu bytů podílejí 10 %).

Javorová čtvrť patří spolu s dalšími etapami bytových projektů na Zličíně a v Letňanech k podzimní nabídce Central Group, kterou představuje pět stovek bytů. Podle všeho se ale společnost, která má za sebou už 120 projektů a 10 000 prodaných bytů, v nejbližší době chce rozmáchnout ještě více. „V příštích pěti letech plánujeme výstavbu 6 100 bytů a domu. Na 60 % z nich už máme územní rozhodnutí nebo dokonce stavební povolení,“ říká hlava Central Group. Jakkoli její doménou zůstává střední segment, na dohled jsou i projekty luxusnějšího charakteru. Jako akvizici firma získala projekt bytového domu U muzea v centru Prahy, zajímavý je i projekt Central Plaza v Olšanské ulici na Žižkově, který se také bude pohybovat ve vyšší cenové kategorii. Jde o vizuálně atraktivní dům s osmi věžemi na mohutné podnoži, kde přijdou ke slovu – pro Central Group dosti netradičně – i komerční prostory, a to vedle 600 bytů. Za zmínku jistě stojí i skutečnost, že co se architektury týká, jde o práce pro Central Group „cizích“ tvůrců – podepsány jsou pod nimi A.D.N.S. architekti a Aulík/Fišer architekti.

Válka nekončí

V Central Group zjevně vládne optimismus. Neruší ho ani probíhající privatizace několika tisíc pražských obecních bytů, která jinde mírné obavy vyvolává, přinejmenším pro odčerpání části kupní síly a také i jistou sanaci bytového apetitu Pražáků. Dušan Kunovský to vidí naopak: „Myslíme, že to trhu nových bytů prospěje. Část nových majitelů jistě své staré, nepříliš kvalitní byty prodá a obratem koupí nové.“

Jediným kazem na jasných obzorech tak pro Central Group a Dušana Kunovského osobně zůstává probíhající trestní řízení proti někdejšímu výkonnému řediteli firmy pro daňové úniky. A pochopitelně konkurence, která nepochybně cenový úder vrátí. Zdá se ovšem, že do cenové války, která na pražském bytovém trhu už několik let probíhá, ze strany Central Group nejde o poslední tah. Na dnešní tiskové konferenci to ostatně naznačil i její hlavní protagonista: „Chceme naše ceny přiblížit i těm lidem, kteří o koupi vlastního bytu zatím nemohli uvažovat!

*************­************************­**

Zjevně v reakci na dnes publikovanou nabídku Central Group developerská společnost Ekospol přecenila všechny byty v projektu Nové Měcholupy III. Plošné snížení cen o více než 11 % znamená, že podle tvrzení společnosti je Ekospol v této lokalitě u srovnatelných bytů stále nejlevnější. „V souladu s naší dlouhodobou strategií nazvanou Záruka nejnižší ceny, s níž jsme přišli jako první developer již v roce 2009, jsme se rozhodli plošně snížit ceny všech bytů tak, abychom byli při srovnání s konkurencí jednoznačně nejlevnější. Záruka nejnižší ceny je synonymem naší značky, a to i za cenu výrazného snížení našeho momentálního zisku,,“ říká Evžen Korec, ředitel Ekospolu.

Všech 93 bytů v projektu Nové Měcholupy III dosud Ekospol prodával za průměrnou cenu 39 500 Kč za metr čtvereční včetně DPH. Nyní byla cena všech bytů snížena plošně o více než 11 %. V praxi to znamená, že byt 1+kk o výměře 31,7 metrů čtverečních a s terasou výměry 20 metrů stojí nově 1,18 mil. Kč včetně DPH, za byt 2+kk s balkonem pak kupující zaplatí 1,57 mil. Kč včetně daně. Ekospol také nadále nabízí Záruku nejnižší ceny – každému, kdo najde levnější byt konkurence, cenu bytu dorovná a ještě poskytne další slevu ve výši 50 000 Kč. Něco podobného nabízí i Central Group, ale s bonusem 100 000 Kč.

Vizualizace Central Group a.s.

  1. Praha 10, Horní Měcholupy – Javorová čtvrť
  2. Praha 2, Vinohrady – Rezidence U Muzea
  3. Praha 3, Žižkov – Rezidence Central Plaza

Hlavní partneři

Partneři