České reality: rekordní investice

Z hlediska typů nemovitostí vedly kancelářské prostory, na které připadl – opět - rekordní objem investic 1,5 mld. eur. Na druhém místě se umístily maloobchodní nemovitosti s objemem 800 mil eur. V maloobchodním sektoru proběhlo 22 transakcí, což je dvojnásobek průměru za posledních pět let.

Investorské preference

Domácí, resp. čeští investoři loni proinvestovali rekordní miliardu eur a jejich podíl na celku vzrostl na 44 % - což je nejvíce v historii a dvakrát více než podíl německých investorů, kteří patří dlouhodobě mezi oporu českého investičního trhu.

„V případě středně velkých institučních transakcí lze do budoucna počítat s tím, že se podíl lokálních investorů může běžně pohybovat kolem 50 %, v letech se slabším objemem může vyšplhat i výše. Čeští investoři budou zdejšímu trhu pravděpodobně více důvěřovat i v dobách jeho kolísání,“ říká Jeff Alson ze společnosti Cushman & Wakefield

Výnosy klesají

Míry výnosnosti realitních investic jsou trvale na poklesu a v loňském roce spadly na nová minima. Nejnižší míru výnosnosti je přitom evidována u prémiových nemovitostí.Dnes jsou míry výnosnosti ve všech segmentech nejméně 25 bazických bodů pod úrovní přelomu let 2007 a 2008. Největší rozdíly oproti předkrizovému období pozorujeme u průmyslových nemovitostí a maloobchodních ploch v centru Prahy, zakzvaných high street,“ říká Alexander Rafajlovič z Cushman & Wakefield. „Zde došlo k dramatickému posunu relativních cen oproti kancelářím či nákupním centrům,“ dodává Rafajlovič.

Zatímco v ceně maloobchodních nemovitostí se odráží růst nájemného, v kancelářském sektoru tomu tak zatím není. Investoři byli u kancelářských nemovitostí konzervativnější a s navyšováním nájemného zatím nepočítali. Největší zájem měli investoři o kanceláře v lokalitách, kde v nejbližší době nehrozí exploze nové výstavby.

Dobré perspektivy

V roce 2017 analýzy odborníků z Cushman & Wakefield předpokládají podobný objem investic, jako loni. Nabídka kvalitních nových budov v dobré lokalitě s investičním objemem přes 100 mil. eur ale výrazně klesne. „Nedostatek kvalitních nových nemovitostí může vytvořit prostor pro prodej starších objektů a vyvinout tlak na cenu. Velkou neznámou je ale mezinárodně-politická a ekonomická situace, jejíž vývoj může apetit investorů významně ovlivnit,“ říká A. Rafajlovič. Z hlediska jednotlivých segmentů povedou letos na českém investičním trhu pravděpodobně maloobchodní nemovitosti. Už na počátku roku se očekává např. finalizace prodeje OC Letňany.

Realitní investice v ČR (2000 – 2001)

SF/pb

Hlavní partneři

Partneři