Český coworking nabírá dech a tempo

Sdílené kanceláře, tedy prostory pro coworking, v České republice koncem minulého roku zabíraly plochu 39 000 metrů čtverečních. V letošním roce by podle odhadů mělo přibýt dalších 22 000 metrů. Pokud bude výstavba pokračovat podle plánů, celý „coworkingový“ sektor by se měl letos rozrůst o 56 % na 61 000 „čtverců“.

První coworkingová kancelář u nás byla otevřena už v roce 2009, ale poptávka po sdílených kancelářích výrazně roste teprve až v posledních letech. Velký zájem se odráží v prudkém nárůstu kancelářských coworkingových ploch – v posledních letech se přírůstky meziročně v průměru pohybovaly mezi 50 až 70 %. V pozadí této dramatické expanze - v porovnání s vyspělými státy – pochopitelně stojí také velmi nízká srovnávací základna.

Příchod globálních hráčů

Trh s coworkingovými kancelářemi je v České republice zatím poměrně mladý. První oficiální sdílená kancelář byla v Česku otevřena před zhruba deseti lety, zatímco jinde jejich historie sahá do počátků první dekády tohoto století. „Mnoho investorů počítá s tím, že sektor sdílených kanceláří bude v Česku dále bez problémů růst. Své zastoupení v České republice mají už i důležití světoví hráči sektoru, jako je Business Link, WeWork nebo Spaces. Očekáváme, že využívaná plocha coworkingu se rozroste ke konci letošního roku na 61 tisíc metrů. To by znamenalo, že by tvořila jedno procento všech kancelářských ploch v Česku,“ říká Jiří Procházka z Expobank CZ. Je na místě zmínit, že coworking má u nás také takřka „domácího“ hráče. HB Reavis, společnost se slovenskými kořeny, už jedno coworkingové centrum v Praze provozuje a další – v paláci ARA na Národní třídě – připravuje.

„Coworkingová centra už dnes nevyužívají jen freelanceři nebo začínající podnikatelé, ale i větší společnosti či korporace, které se potýkají s nedostatkem kancelářských prostor a hledají flexibilní, rychlé řešení, nebo chtějí své projektové či inovační týmy umístit do inspirativního prostředí,“ vysvětluje rostoucí poptávku Petra Hubačová ze společnosti Business Link.

Kancelářské sdílení ve světě

Celosvětově existuje přibližně 14 000 coworkingových center, které využívá zhruba 1,2 milionu pracovníků. Analytici společnosti BNP Paribas Real Estate očekávají, že do roku 2020 jejich počet stoupne na 28 000 a aktivních uživatelů budou 4 miliony. (Jiné statistiky uvádějí podobná čísla, přičemž pozoruhodná je hlavně jejich dynamika – například portál Statista uvádí, že mezi lety 2013 – 2017 počet těchto center stoupl z 3 400 na 15 500. Zajímavý je průměrný příjem na jeden coworkingový stůl, který stejný zdroj vyčísluje na 295 eur měsíčně.) „V Česku je velmi pravděpodobné, že developeři budou v rámci připravovaných kancelářských projektů již dopředu počítat s tím, že určité části budov budou využívány právě pro coworking,“ dodává Jiří Procházka z Expobank CZ.

Podle Prague Research Forum bylo v Praze během posledního čtvrtletí 2018 dokončeno celkem 28 500 metrů čtverečních kancelářských prostor a  celková plocha moderních kanceláří v české metropoli tak vzrostla na 3 475 100 metrů čtverečních. Letos by se mělo postavit dalších 214 800 metrů čtverečních kancelářských prostor – coworking s plánovanou výstavbu o objemu 22 000 tedy bude představovat přibližně 10 % letošního přírůstku kancelářské plochy v Praze.

SF/pb

Hlavní partneři

Partneři