Development: banky jsou opatrnější

Devět z deseti developerských společností využívá pro financování svých projektů bankovní úvěry. Banky dnes ovšem jsou - podle 56 % dotázaných v anketě analytické společnosti CEE Research – v důsledku koronavirové situace při financování developmentu více ostražité.

Téměř všichni dotázaní developeři využívají na výstavbu svých projektů úvěrů z banky. Více než polovina z nich (53 %) čerpá úvěry na výstavbu projektů vždy a 39 % pouze u některých projektů. Necelá desetina účastníků ankety bankovní úvěry na realizaci svých projektů nevyužívá vůbec (8 %).

Více než polovina dotázaných developerů si v souvislosti s koronakrizí všímá větší ostražitosti bank při úvěrování, přičemž dalších 28 % dotázaných ji zaregistrovalo pouze u některých projektů. Radek Menšík, majitel společnosti Urban Developers and Investors, popisuje přísnější požadavky ze strany banky, se kterými se už setkal: „Banky jsou obezřetnější, a to především pokud jde o kancelářské projekty. Požadují daleko vyšší předpronájem před zahájením financování než doposud. V minulosti stačilo mít pronajato 20 - 30 % plochy projektu, nyní banky zahajují financování až při 70% předpronájmu.“

Na financování bytových projektů a logistických areálů se situace kolem koronaviru nijak neprojevila. Nicméně podle managementu developerských firem banky věnují podstatně větší pozornost jejich finanční situaci (50 %), hlouběji zkoumají obchodní potenciál výstavby (37 %) a velmi pečlivě prověřují projekty v jiných lokalitách, než jsou velká města (8 %).

Projednávání návrhu nového stavebního zákona v Parlamentu v současné době vrcholí. Ve hře je mnoho protikladných názorů i spousta pozměňovacích návrhů. O prognózu toho, jak to všechno dopadne a co od nového zákona můžeme čekat, se pokusí účastníci dalšího diskusního setkání Stavebního fóra (mj. T. Běhounek z AK bnt attorneys in CEE, T. Kadeřábek z Asociace developerů a R. Vladyková ze SMO). To se pod názvem „Nový stavební zákon před schválením?“ uskuteční ve čtvrtek 29. dubna v čase 9,00 – 11,00, a to online. Více informací a přihlášku najdete na https://www.stavebni-forum.cz/cs/diskusnisetkani/novy-stavebni-zakon-pred-schvalenim-online-prenos/ ).

SF/pb

Hlavní partneři

Partneři