Energetické úspory, jejich náklady a klienti

Takřka nulové spotřeby energie musí od letošního roku dosahovat všechny nově vznikající budovy. Toho nejde docílit jinak, než složitými stavebními úpravami a drahými zařízeními. To v konečném důsledku prodraží nové byty až o stovky tisíc korun, slibované úspory ale přijít nemusí.

Abychom dosáhli přísnějších norem, které platí od letošního prvního ledna, nebude už stačit jen kvalitní zateplení. Nutná je též instalace rekuperačního systému, který často musí doplnit i další zařízení, jako například solární panely či tepelná čerpadla.

To všechno stojí nemalé peníze, což pocítí hlavně peněženky kupujících. Požadavky na téměř nulovou spotřebu energie podle našich výpočtů prodraží byt o 7 – 10 %. To sice nevypadá příliš hrozivě, ale při ceně 6 000 000 korun za byt to znamená 600 tisíc korun. To je pro mnoho kupujících hodně podstatná částka. Další nemalé náklady pak s sebou nese pravidelná údržba těchto zařízení a jejich případné opravy.

Návratnost těchto zařízení se přitom uvádí v desítkách let, a to ještě jen v teoretických výpočtech, které se v praxi nepotvrzují. Počítají s tím, že lidé úplně přestanou větrat okny. To je ale scestná představa, protože jen malé množství domácností se tohoto komfortu, tedy otevírání oken či balkonových dveří, dobrovolně vzdá. Většina lidí by to považovala za snížení komfortu bydlení, někteří lidé mohou mít v trvale uzavřeném prostoru až klaustrofobické pocity.

Často se navíc nemluví o provozních nákladech na tato zařízení. Nutné jsou pravidelné revize a výměny filtrů, což není zadarmo. Započítány nejsou ani vysoké náklady v případě poruchy či dokonce nutnosti výměny celého zařízení. I bez toho návratnost těchto zařízení představuje desítky let.

Nehledě na to, že jde jen o další nesmyslný bruselský diktát. Lidé musí kupovat a hlavně výrazně připlácet za něco, co vůbec nechtějí. Dokazuje to naše dlouhodobá zkušenost. Instalaci těchto zařízení nabízíme v rámci takzvaných klientských změn už mnoho let, tedy dříve, než začala být jejich realizace povinná. Byl o ně ale mizivý zájem. Pouze 5 % kupujících si za ně připlatilo, drtivá většina klientů je nechtěla. Jde o další výrazné pokřivení trhu a zásadní omezení výběru. Lidé si bydlení nevyberou podle svých představ, ale podle představ bruselských byrokratů. Bohužel za cenu toho, že už tak špatná dostupnost vlastního bydlení ještě klesne.

Autor je generální ředitel a předseda představenstva společnosti Ekospol.

Evžen Korec

Hlavní partneři

Partneři