Glosář Z. Klapalové: Žijeme v nemovitostech

Připomínám zcela samozřejmou skutečnost. Žijeme v nemovitostech. Náš každodenní život začíná doma, pokračuje v kanceláři či obecně na pracovišti, dovolenou trávíme v hotelu nebo na chatě. Nakupujeme v obchodech, jíme v restauracích, bavíme se v kavárnách.

Kvalita a úroveň našeho pracovního i osobního času je tak přímo úměrná kvalitě nemovitostí, ve kterých ho trávíme. Co tím chci říct? Potřebujeme klidné a pohodlné domovy i podnětná pracoviště. Přejeme si při nákupech zapojit všechny naše smysly – přivonět ke kabelce, vyzkoušet boty, osahat svetřík, vidět barvy naživo… a to je důvod mého optimismu. Proč? Protože nemovitosti jsou a zůstanou neoddělitelnou součástí naší existence.

V poslední době se setkávám s pochybnostmi, zda bude zájem o nové kanceláře, jestli a jak rychle se vrátí hosté do restaurací, zda mají kamenné obchody ještě budoucnost a kdy a v jaké míře se do Prahy vrátí turisté. Tyto obavy nesdílím.

Covid nás pouze posunul a nabídl nám příležitosti a reflexi. S prostorem je to stejné jako s jídlem – měli bychom využít na maximum všechno, co nám nabízí. Vychutnat si kvalitu a pestrost, dojmy, vjemy i pohodu. Stejně jako pocit bezpečí doma či nabídku komfortu a příjemného zázemí pro práci i společenské kontakty v kancelářích. Úvahy o kvalitě nemovitostí, v nichž žijeme, proto nejsou ničím novým, pandemie je nevyvolala, pouze je urychlila. Dnes tak více přemýšlíme o tom, jak a kde si přejeme bydlet a kde a v jakém prostředí si přejeme pracovat. Kam se těšíme a co nám chybí.

Komerční i rezidenční nemovitosti koronavirus přečkají. Potřebujeme se setkávat v práci, mluvit spolu, plánovat a inspirovat se navzájem. Stejně tak nezmizí kamenné obchody. Budeme opět nakupovat, neboť nákupy nás baví. Vyrazíme také znovu do restaurací, protože jídlo není jen nutriční potřeba, je to také příjemný zážitek. A jistě začneme opět cestovat, neboť cesty přináší poznání. Děti se zase vrátí do škol, aby mohly navazovat reálná přátelství a být pospolu. A byť nejsem prognostik, věřím, že dokážeme pozitivně zhodnotit a využít všechny příležitosti a poznatky, které nám nedobrovolná izolace přinesla. Na viděnou zpátky v realitě, těším se na vás!

Autorka je prezidentkou ARTN a ředitelkou poradenské společnosti Knight Frank.

Zdenka Klapalová

Hlavní partneři

Partneři