Jaký byl rok 2020? (Klapalová, Soural, Šourek, Forejt, Michálek)

Na konkrétní čísla je ještě brzy, ale na hodnocení toho, co se v tomto roce odehrálo v realitním sektoru, je právě nyní ten pravý čas. Jak minulých dvanáct měsíců jeho protagonisté prožili a jak dopadly na jejich práci a společnosti, je patrné z naší ankety.

 

Zdenka Klapalová, Knight Frank

Jak se vaše firma vyrovnala s pandemií?

Statečně. Pracovali jsme v upraveném režimu všichni, někteří z domova, jiní z kanceláře. Podporovali jsme naše klienty z řad pronajímatelů i nájemníků, zejména v oblasti správy nemovitostí, kde to bylo zapotřebí nejvíce. Obchodní transakce se nám dařilo realizovat i v době největších omezení.

Jak odhadujete pro letošek váš hospodářský výsledek, hlavně v porovnání s předchozími lety?

Nižší obrat, nižší zisk, ale v plusu.

Rušili jste nebo odkládali nějaké projekty?

Nikoliv! Naopak jsme vzali nastalou situaci jako příležitost. Posílili jsme marketing a zainvestovali do nových technologií. Prodeje nemovitostí pokračovaly, neboť zájem o investice do realit neoslabil ani během pandemie a trvá i nadále.

Troufnete si odhadnout vývoj v roce 2021?

Realitní trh se nezastavil, pouze kvůli omezením zpomalil. Jakmile obavy z šíření nákazy a související restrikce pominou, očekávám rychlý návrat k aktivitě na úroveň před pandemií. Delší cesta ke ztracené prosperitě pochopitelně čeká segmenty závisející na turismu a cestování obecně.

Jak se Česko podle vás s pandemií popasovalo?

Za nás v realitách na jedničku, zdravotníci a další profese v první linii na jedničku, respektování opatření občany obecně za dvě ….

 

Marcel Soural, Trigema

Jak se vaše firma vyrovnala s pandemií?

Pandemie nás nijak zásadně neovlivnila. To, co ovlivňuje celou společnost, svět či vztahy jsou opatření vlád. Předcovidový blahobyt je ten tam. Celosvětový mejdan konzumu se zbrzdil. Ještě chvíli nás vlády budou přesvědčovat o tom, že stačí tisknout peníze a bude dobře. Ještě chvíli si svět bude myslet, že hodnoty nevznikají prací, ale dotacemi. Trigema pracuje. Je nás o 10 % víc než před pandemií. Splatili jsme dluhopisy vydané před třemi lety. Vyplatili jsme všechny bonusy našim zaměstnancům. A pracujeme.

Jak odhadujete pro letošek váš hospodářský výsledek hlavně v porovnání s předchozími lety?

Bude nejlepší v historii firmy.

Rušili jste nebo odkládali nějaké projekty? 

Naopak. Zrychlujeme! Lidé chtějí ukládat vydělané peníze do stabilních aktiv. A těmi jsou dnes investiční byty. Tak stavíme. Co jiného nám zbývá?

Troufnete si odhadnout vývoj v roce 2021?

Budeme dál stavět, dokud nás vláda nezastaví.

Jak se Česko podle vás s pandemií popasovalo?

Skvěle. Vláda zničila spoustu podnikatelských oborů. Konečně budeme mít zase ve stavebnictví dostatek pracovních sil.

 

Michal Šourek, MS architekti

Jak se vaše firma vyrovnala s pandemií?

Přešli jsme na práci z domova, postupně jsme se ji naučili - a postupně jsme zjistili, že má své nevýhody. Na jaře byl u nás home office prakticky plošný, na podzim už zdaleka ne.

Jak odhadujete pro letošek váš hospodářský výsledek hlavně v porovnání s předchozími lety?

O málo horší, ale stále kladný.

Rušili jste nebo odkládali nějaké projekty?

My jsme nic nerušili, ani neodkládali, stačí, že odkládají naši zákazníci a úřady prodlužují už tak tristní lhůty projednání. Se zrušením projektu kvůli epidemii nebo související finanční krizi jsme se zatím nesetkali.

Troufnete si odhadnout vývoj v roce 2021?

Jsem přesvědčen, že z velké části to bude jiné, než dnes předpovídáme, než dnes konstatujeme, když říkáme „vidíte, nic se nestalo“. Nebude to ale úplně jiné, postavené na hlavu. Stále se bude bydlet v bytech a v rodinných domech, stále budou kanceláře, stále budou hotely a restaurace … ale uživatelské a provozní modely se změní. Doposud se nezměnily jednak proto, že se upínáme k naději, že se všechno vrátí do starých kolejí, jednak proto, že ty nové modely se rodí těžko a pomalu.

Jak se Česko podle vás s pandemií popasovalo? 

Nedobře. Ale jakkoliv nejsem příznivcem vlády Agrofertu a proruské kliky, nemyslím si, že jediným viníkem je vláda a centrální úřady. Myslím, že velkou roli sehrálo české švejkování. Minulý víkend jsme vyrazili s dětmi na vycházku po Malé Straně a Hradčanech. Kromě nás stejný nápad dostali většinou lidé z venkova - Pražák se prostě pozná podle dialektu, oblečení a vůbec chování. Oni snad vůbec nezaregistrovali, že se někde nosí roušky, o odstupech nemluvě. Zajímavé je také, jak se se situací vyrovnávají restaurace. Mají to beze sporu těžké, ale je opravdu řešením, že začnou šidit porce? V některých restauracích uklidili z lokálu polovinu židlí, v jiných mají na každém druhém stole rezervaci a vysvětlují, že tyhle stoly neobsazují – a v jiných se prohání personál v lepším případě s rouškama pod bradou, všechny stoly plně obsazené …

 

Eduard Forejt, Passerinvest Group

Jak se vaše firma vyrovnala s pandemií?

Situace kolem ní logicky i pro nás znamenala nejednu výzvu - především z hlediska správy budov a komunikace s nájemci. Jako firma jsme letošní nelehké období prošli takříkajíc bez vážnější ztráty kytičky. Vše je o lidech, a my jsme i po této zkušenosti nesmírně vděční, že právě díky lidem, které máme, prošel tento rok docela hladce. I proto se žádné změny v zaměření našeho byznysu nekonají.

Jak odhadujete pro letošek váš hospodářský výsledek hlavně v porovnání s předchozími lety?

Věříme, že v situaci, kdy naše země potřebuje, aby ekonomika fungovala co nejlépe, bude pozitivní zprávou nejen pro nás, že je naše hospodaření stabilní a očekávání hospodářského výsledku jsou na úrovni předchozích let.

Rušili jste nebo odkládali nějaké projekty?  

Bereme-li v potaz celý fundament této krize, kdy je stále na trhu nedostatek ploch jak kancelářských, tak bytových, a k tomu rozpracovanost našich projektů,  tak o jejich zastavování rozhodně neuvažujeme. Tedy dokud budou vycházet ekonomicky, což je samozřejmě otázka - vzhledem ke stavu, ve kterém se obecně ekonomika projektů nachází. O odkládání projektů se pomyslně stará spíše ještě více narušený proces schvalování na úrovni státní správy a samosprávy. Přestože se úředníci mnohdy snaží, na přechod na on-line tahle část světa nebyla vůbec připravena.

Troufnete si odhadnout vývoj v roce 2021?

​Očekáváme stagnaci na kancelářském trhu, prodloužené rozhodovací procesy u našich klientů a naneštěstí i přetrvávající komplikace ve schvalování nových projektů.

Jak se Česko podle vás s pandemií popasovalo?

Do léta bychom vše hodnotili celkem pozitivně. Podzim se však podle našeho názoru nesl spíše v duchu chaosu. Především krátká doba od přijetí opatření k jejich aplikaci nadělala firmám i živnostníkům nejednu, mnohdy trvalou vrásku. Na druhou stranu se krásně prokázalo, že soukromý sektor umí stát podržet, i když se mu případně něco v takhle vypjaté situaci zrovna nedaří. Je to právě soukromý sektor, který nespal a hledal východiska v této extrémní době.

 

Petr Michálek, Skanska Reality

Jak se vaše firma vyrovnala s pandemií?

Velmi dobře. Rychlou a správnou reakcí na nastalou situaci se nám podařilo ochránit zdraví našich zaměstnanců a zároveň zachovat plnou kontinuitu našeho podnikání. S organizací společnosti jsme nehýbali a stav zaměstnanců jsme museli upravit jen velmi mírně.

Rušili jste nebo odkládali nějaké projekty?

Nerušili ani neodkládali. Naopak jsme v době první vlny dva nové projekty stavebně zahájili a jeden další uvedli do prodeje – jeho stavební zahájení proběhlo nyní během druhé vlny. Tento přístup, tedy držet se plánu, se nám více než osvědčil.

Troufnete si odhadnout vývoj v roce 2021? 

Investice do nového bydlení představuje v této nejisté době jednu z mála jistot, jak dobře naložit s finančními prostředky. Toto se nám denně potvrzuje u našich klientů, kteří během tohoto turbulentního roku projevují nebývale silný zájem o koupi. A věříme, že tento trend přetrvá i v příštím roce, protože nabídka bydlení v Praze je stále omezená, poptávka veliká a povolovací procesy stále zdlouhavé a komplikované.

Jak se Česko podle vás s pandemií popasovalo?

Držíme se motta ´Vše začíná u mě!´ Nepřísluší nám komentovat ostatní, snažíme se soustředit na vlastní odpovědný přístup a tím přispívat k tomu, aby se situace co nejdříve navrátila k lepšímu.

Petr Bým

Hlavní partneři

Partneři