Kanceláře: flexibilní koncepty na vzestupu

Pandemie mění kancelářský sektor po celém světě a především nejistota ohledně budoucího vývoje staví do popředí různá flexibilní řešení. Společnosti JLL a Skanska ve studii FLEXcellent Working v souvislosti s tím odhadují, že do roku 2030 se bude flexibilním způsobem využívat 30 % všech kancelářských prostor.

Díky celosvětové průměrné míře růstu na úrovni kolem 25 % za rok se od 2014 stal sektor flexibilních prostor v mnoha městech významnou součástí trhu s administrativními prostorami. Flexibilní kanceláře se dělí na tři typy:

  • servisované kanceláře (obvykle až 90 % tvoří privátní kanceláře),
  • coworkingové prostory (tvořené z 80 % systémem open space),
  • hybridní kanceláře (kombinace privátních prostor 80 % a coworkingu 20 %). Právě tento typ prostor je dnes v Evropě nejvíce rozšířený.

Ačkoliv pandemie Covid-19 byla testem finanční síly mnoha provozovatelů flexibilních kanceláří, sektor čeká další rozvoj. Tím spíše, že všeobecně je očekáván a už dnes detekován pokles poptávky po dlouhodobých nájemních smlouvách.

„Pandemie se projevila i na trhu s pronájmy administrativních nemovitostí. Větší využívání práce z domova změnilo uvažování společností a ty nyní přehodnocují potřeby svých zaměstnanců. Na počátku krize vyvolané pandemií se zpomalení projevilo jako první v sektoru flexibilních kanceláří, nyní však vidíme, že provozovatelé flexibilních prostor budou pravděpodobně patřit k nejlépe připraveným na nové požadavky klientů. Na tento nový trend reagují také developeři, kteří uvažují o tom, že ve svých nových projektech otevřou vlastní flexibilní centra,“ poznamenává k vývoji na kancelářském trhu Silvie Dudychová z poradenské společnosti JLL.

Korporace mění „kancelářskou“ politiku  

Flexibilní kanceláře původně využívaly především osoby samostatně výdělečně činné a start-upy, vedle nich pak hlavně malé a střední firmy. Exponenciální nárůst sektoru v posledních několika letech však souvisí s poptávkou korporátních klientů. Provozovatelé flexibilních kancelářských center proto začali navrhovat a provozovat prostory i pro velké nájemce. Nejde přitom jen o větší rozměry, ale také o flexibilnější smluvní ujednání a robustnější řešení v oblasti IT a bezpečnosti.

„Zaznamenali jsme nárůst zájmu o duální nebo hybridní řešení, kdy korporátní klienti doplňují tradiční kancelářské prostory těmi flexibilními, a to v rámci stejné nebo nedaleké budovy s cílem podpořit svůj případný růst, aniž by museli vkládat klauzuli o expanzi do svých stávajících nájemních smluv. Abychom tuto poptávku uspokojili, vyhrazujeme až 25 % prostor v našich kancelářských budovách pro provozovatele flexibilních kanceláří,“ říká Alexandra Tomášková, výkonná viceprezidentka komerčního developmentu firmy Skanska pro Maďarsko a Českou republiku, s tím, že Skanska proto už před časem investovala do společnosti Business Link, kde má od roku 2019 už stoprocentní podíl.

Nejen v kancelářských budovách

Flexibilní kancelářské prostory se dnes nenacházejí jen v primárně kancelářských budovách. V současné době stále více restaurací uvažuje využít tento formát a nabídnout část svých prostor coworkingům. Tento trend je nejvíce patrný v USA. Další možností je umístění flexi-kanceláří do obchodních center, která nabízejí vedle potřebných prostor i parkování, food court, Wi-Fi, obchody se smíšeným zbožím – tedy vše, co firma a její zaměstnanci potřebují.

A do sektoru plánují vstoupit i hotely. Lifestylové značky (například vídeňský hotel Schani nebo The Student Hotel v Amsterodamu) už nyní nabízejí pracoviště srovnatelná s produkty značek jako WeWork nebo Spaces. A další hotelové řetězce se rozhodly s poskytovateli flexibilních kanceláří spolupracovat. Například AccorHotels a WOJO již společně otevřely 12 flexibilních pracovišť a do roku 2022 plánují dalších 50 pracovišť WOJO po celé Evropě.

Česká flexibilita   

„Velký nárůst počtu hybridních kanceláří sledujeme od roku 2015 zejména v Praze, která je největším a nejaktivnějším kancelářským trhem v České republice. Na konci 3. čtvrtletí roku 2020 dosáhl objem trhu s flexibilními kancelářemi téměř 77 tisíc metrů čtverečních, což představuje zhruba 3 % celkové nabídky kanceláří v hlavním městě,“ říká Blanka Vačkova z JLL.

V současné době v Praze působí 68 center flexibilních kanceláří, z nichž se 23 nachází v centru města. Dalšími populárními lokalitami jsou Praha 5, Praha 8 a Praha 7. V této chvíli jsou největšími provozovateli flexibilních kanceláří na pražském trhu firmy IWG (28 % celkové nabídky), Scott & Weber (13 %), HubHub (8 %), WeWork (8 %) a Business Link (6 %). Největší hráč sektoru, společnost IWG se svou značkou Regus, a firma Impact Hub jsou jedinými, kteří operují také Brně i v Ostravě.

SF/pb

Hlavní partneři

Partneři