Kanceláře: nájemné v centru Prahy roste

Nejvyšší požadované nájemné za kanceláře v centru Prahy aktuálně přesahuje úroveň 25 eur. Taková nabídka se týká hlavně právě dokončených či chystaných projektů, jako jsou DRN na Národní třídě, The Flow Building na Václavském náměstí, objekt Hybernská 1 či komplex Savarin. Podle zjištění společnosti BNP Paribas Real Estate činí meziroční nárůst nájemného za nejlepší kancelářské nemovitosti v centru metropole 5 - 10 %.

Vedle neslábnoucí poptávky firem po nájmu v centru metropole a omezené nabídce stojí za tímto nárůstem také cena stavebních prací a materiálu. U některých profesí jde o skokové zdražení o desítky procent za poslední tři roky. „Zvyšování nájemného se dalo očekávat s tím, jak od roku 2014 klesala neobsazenost u kvalitních kancelářských budov. Přetlak poptávky s dokončením několika projektů trochu polevil, přesto nárůst volných ploch nebude dramatický,“ konstatuje Karel Bor z pražské pobočky BNP Paribas Real Estate. Podle něj neobsazenost v celé Praze na konci roku zřejmě přesáhne 5 %, u centra Prahy to bude kolem 4 %.

Redevelopment nahradí nová výstavba

Praze v posledních dvou letech přibylo celkem 335 170 m2 nových kanceláří, přičemž v Praze 1 to bylo 33 330 m2. Do konce roku 2021 by se nabídka měla rozrůst o dalších půl milionu čtverečních metrů, přičemž z toho se 76 580 m2 týká centra Prahy. Vedle už zmíněné budovy The Flow Building (12 865 m2) půjde hlavně o 1. etapu komplexu Masarykova nádraží (jde o projekt společnosti Penta, obvykle nazývaný Central Business District). „V posledních dvou letech byl v Praze 1 nově postaven pouze jeden kancelářský projekt, takzvaný DRN na Národní třídě, když ve zbývajících případech šlo o přestavbu starších objektů. Redevelopment tak v tomto období představoval 71 % výstavby. Do roku 2021 tomu bude přesně naopak. Především díky rozsáhlosti projektu Masarykova nádraží představuje nová výstavba 89 %,“ přidává statistiku Lenka Šindelářová z BNP Paribas Real Estate.

V centru by chtěl žít každý!

Nadále platí, a další roky se na tomto trendu stěží něco změní, že celá řada firem považuje adresu v centru Prahy za prestižní záležitost. Tato část metropole je však vyhledávána i díky skvělé dostupnosti pro klienty i obchodní partnery. Patrné je to například na sídle nebo provozovnách advokátních firem, různých poradenských společností nebo finančních institucí. „Obdobné je to u zaměstnanců. Různé průzkumy doložily, že více než polovina dotazovaných bez ohledu na věk preferuje práci v centru města. Děje se tak hlavně díky dobré dopravní dostupnosti a široké škále služeb, kterou tady mohou využívat. Zájem neoslabuje ani dlouhodobě omezená možnost parkování,“ dodává Lenka Šindelářová.

SF/pb

Hlavní partneři

Partneři