Kvalitní architektura si rozumí i s průmyslovými objekty

Areál firmy Sipral v Jirnech u Prahy, vodní elektrárna v Železném Brodě, vinařství Sonberk, pekárna v Lanškrouně nebo komplex výrobních budov společnosti Bosch v Jihlavě - to je jen zlomek z objektů představených na výstavě „Současný český industriál“ s podtitulem Podoby soudobé průmyslové architektury, která je k vidění v pražské Galerii Jaroslava Fragnera až do 22. ledna 2012. Vybrané realizace spojuje vedle zařazení mezi tzv. průmyslové stavby především sázka na kvalitní architekturu.

„Bylo by možná nespravedlivé spojovat kvalitu českého industriálu pouze s obdobím první republiky, jakkoliv například Zlín je i evropským fenoménem. Řada hodnotných staveb vyrostla i v druhé polovině 19. století. Osobně ale považuji za podstatné, že množství současných podnikatelů a průmyslníků nechává proniknout kvalitní současnou architekturu nejen do svého životního stylu, ale i podnikání. Tím se snad blížíme do stavu, kdy nejzajímavější architektonické kreace budou opět jako první vznikat právě v segmentu industriálních staveb,“ soudí Dan Merta.

Výstava Současný český industriál – Podoby soudobé průmyslové architektura probíhá v Galerii Jaroslava Fragnera, otevřeno denně mimo pondělí 11–19 hodin. Výstava poputuje také do Jihlavy a poté do Ostravy. Velký zájem o prezentaci soudobé průmyslové architektury projevily i zahraniční galerie a Česká centra. Více informaci na www.gjf.cz.

Fotografie:

  1. Logistický terminál Písek
  2. Malá vodní elektrárna Železný Brod
  3. MMCité
  4. Plzeňský prazdroj – varna
  5. Sipral
  6. Vinařství Sonberk
  7. Víno Hort

Hlavní partneři

Partneři