LEED, BREEAM, SBToolCZ: v médiích neutrálně a bez vášní

Certifikace budov – dnes možná nejaktuálnější téma v developmentu i stavebnictví ve světě i v Česku - žádné velké negativní vášně v médiích v uplynulém roce nevyvolávala, novináři o ní psali převážně neutrálně, když obvykle popisovali certifikační procesy nebo vyjmenovávali a přibližovali jednotlivé certifikáty.

S pozitivním mediálním ohlasem se setkalo ocenění konkrétních budov či pochvalné úvahy o jednotlivých certifikátech (37 % pozitivních příspěvků). Letmo se autor příspěvku „ČVUT bude zkoumat, jak fungují zelené domy“ (E15 29. 12. 2010) pozastavil nad problémem, kterým certifikace v Česku je: „Přestože se někteří stavitelé certifkáty chlubí, zkoušejí se zatím různé zahraniční modely, ale jednotná metodika chybí.“ Celkově bylo o sledovaném tématu podle analýzy společnosti Newton Media během období březen 2010 – březen 2011 publikováno 233 příspěvků.

Grafy: Newton Media

1) Vývoj medializace tématu certifikace budov V grafu je představen vývoj publicity sledovaného tématu, a to za roční období, tzn. 03/2010 – 03/2011. V grafu je zobrazeno hodnotové rozdělení jednotlivých příspěvků.

2) Hodnotové zabarvení příspěvků Graf ukazuje rozdělení medializace, a to s ohledem na hodnotové zabarvení příspěvků.

3) Certifikace budov dle tematického rozdělení Graf zobrazuje témata z produktové i korporátní oblasti, a to dle hodnotového zabarvení jednotlivých příspěvků. Do produktové oblasti byly vyčleněny jednotlivé certifikáty budov, které se v příspěvcích vyskytovaly. Každému příspěvku bylo přiděleno alespoň jedno téma.

4) Certifikované budovy Graf představuje jednotlivé budovy (pouze z českého prostředí), které byly oceněny jedním ze sledovaných certifikátů. Do grafu nebyly zaneseny budovy, které na certifikát teprve čekají nebo ho v budoucnu očekávají.

5) Medializace tématu dle skupin médií Graf nabízí rozdělení sledovaného tématu do jednotlivých skupin médií. Levá část představuje rozdělení příspěvků dle jejich hodnotového zabarvení, pravá poukazuje na procentuelní rozdělení dle celkové medializace. Do analýzy nevstoupily příspěvky Zpravodajství ČTK.

6) Média nejčastěji píšící o certifikaci budov V grafu jsou uvedena média, která se na medializaci tématu podílela nejméně 4 příspěvky. U jednotlivých titulů je zobrazeno hodnotové zabarvení prezentovaných příspěvků.

Hlavní partneři

Partneři