Letos 50% nárůst realitních investic?

Realitní investoři jsou podle studie společnosti Colliers International „Global Capital Markets 2021 Investor Outlook“ stran vývoje na trhu v tomto roce optimističtí. Ve druhé polovině roku dokonce očekávají 50% nárůst investiční aktivity. To ukazuje na široce založené obnovení důvěry v trh nemovitostí v důsledku vývoje vakcinace a pokračujících vládních opatření.

“Na základě naší globální analýzy, která nám poskytuje vhled do nálady investorů a z ptačí perspektivy, zůstává dlouhodobější vůle investovat v sektoru nemovitostí beze změny. Vzhledem k obrovskému globálnímu objemu kapitálu a potřebě vlastnit skutečný hmotný majetek touží investoři použít nahromaděný kapitál a využít všech příležitosti, které se jim naskytnou v průběhu roku,“ říká Tony Horrell z Colliers a predikuje, že investoři budou prověřovat všechny typy nemovitostí včetně domovů pro seniory a projektů veřejné infrastruktury.

Analýza, založená na anketě mezi 300 respondenty včetně hlavních institucionálních investorů, naznačuje, že 98 % investorů ve všech regionech má v úmyslu rozšířit svá realitní portfolia, přičemž přibližně 60 % z nich chce expandovat o více než 10 %. Přitom 67 % respondentů průzkumu v regionu EMEA (Evropa, Střední východ, Afrika) a 88 % respondentů z USA plánuje investice již v prvním čtvrtletí tohoto roku.

Česko není výjimkou

"Už nějakou dobu tvrdíme, že investice do nemovitostí jsou velmi atraktivní. Naše studie je skvělým potvrzením skutečnosti, že téměř všichni investoři očekávají nárůst svých portfolií. Odráží i situaci na českém trhu. Nabídka je zde navíc tak omezená, a to ve všech segmentech, a poptávka tak silná, že tlak na zvýšení cen u většiny typů nemovitostí pokračuje. Stále očekáváme, že nákup nemovitosti za dnešní poptávkové ceny bude v relativně krátkodobém horizontu - v příštích dvou letech - vypadat jako vynikající nákup, tedy stejně jako v posledních několika letech,“ říká Andy Thompson z Colliers. Podle něj to jasně potvrzuje nedávný nákup kancelářské budovy Parkview společností DEKA i značný zájem o rezidenční a logistické nemovitosti, přičemž vedle toho v Colliers registrují i poptávku po výrobních a obchodních objektech či hotelech.

"Česká logistika bude i nadále jedním z nejvíce sledovaných segmentů v celé střední a východní Evropě. Česko by také mohlo těžit z propojení zahraničního kapitálu s domácími partnery. Český realitní trh se navíc nyní může pochlubit několika světovými investičními manažery – také díky nim bude zahraniční kapitál proudit do země bez ohledu na cestovní omezení a podobně,“ řekl Luke Dawson z Colliers.

Investice tradiční i alternativní

Prvotřídní kanceláře ve městech zůstávají primárním cílem všech realitních investorů. Investoři s mezinárodním kapitálem považují rozsah a likviditu kancelářského sektoru v hlavních komerčních uzlech současného světa, jako jsou New York, Londýn a Sydney, za atraktivní. Pro investory je ovšem důležité mít taková kancelářská aktiva, která splňují kritéria ohledně zdravého prostředí, udržitelnosti a vysoké technické úrovně.

Logistice a rezidenčnímu sektoru se rovněž daří přitahovat investory. Oba tyto segmenty jsou dnes stejně jako v minulosti mezi investory populární ve všech regionech. Intenzivní poptávka po těchto aktivech bude ale vyžadovat, aby investoři rozšířili své geografické zaměření a budovali svá portfolia prostřednictvím společných firem (joint ventures) a místních partnerství.

Hodně příležitostí k investicím bude poskytovat – díky nižším cenám – maloobchod, hoteliérství a pohostinství. Investoři očekávají v těchto sektorech slevy přes 20 %. Akvizice v těchto segmentech představují vzácnou příležitost získat prestižní aktiva, vedle toho také aktiva problémová ovšem s možností využít je pro nové funkce či zaměření. Větší roli budou v nejbližší době sehrávat také alternativní investice, jako jsou datová centra, seniorské bydlení a vědeckovýzkumné kapacity.

Stejně jako celá ekonomika i realitní trh cítí dopady pandemie. Poněkud paradoxně ale zatím nejsou příliš tíživé a některé segmenty trhu dokonce prožívají dobré časy. Jaká je dnes situace a jaké jsou nejbližší perspektivy českých nemovitostí bude mapovat další diskusní akce Stavebního fóra. Pod výmluvným názvem „Kdo vydělal, kdo prodělal aneb Realitní trh 2020 – 21“ proběhne ve čtvrtek 18. února od 9:00 do 11:00 a jak je dnes obvykle online, sledovat ji tedy můžete na vašich počítačích. O stavu jednotlivých segmentů, realitních investicích, situaci na rezidenčním trhu a mnoha dalších aspektech naší realitní současnosti budou mj. diskutovat Zdenka Klapalová (Knight Frank), Denisa Višňovská (LEXXUS), Eduard Forejt (Passerinvest) a Tomáš Drtina (Incomind). Podrobné informace a přihlášku najdete na https://www.stavebni-forum.cz/cs/diskusnisetkani/kdo-vydelal-kdo-prodelal-aneb-realitni-trh-2020-21-online-prenos/

SF/pb

Hlavní partneři

Partneři