Logistika: silná poptávka zvyšuje nájemné

V minulém roce se v České republice pronajalo 1,37 mil. čtverečních metrů prostor pro skladování a distribuci zboží a také pro lehkou průmyslovou výrobu. Do konce letošního června to ovšem bylo bezmála 1,2 mil. metrů, tedy skoro tolik jako za celý rok 2020.

Podle poradenské společnosti BNP Paribas Real Estate je proto jisté, že rok 2021 bude z hlediska realizované poptávky v tomto segmentu komerčních nemovitostí historicky nejsilnější.

Chybí pozemky a stavební kapacity

Developerské společnosti na tento vývoj reagují zvýšenou aktivitou v oblasti výstavby. I přes nižší objem dokončených projektů v letošním druhém čtvrtletí (šlo celkem o 86 300 m2) byly v tomto sledovaném období ve fázi realizace projekty s celkovou kapacitou přes 600 tisíc m2. I v tomto ohledu by tak letošek mohl přinést rekordní výsledky – stejně jako v úrovni míry neobsazenosti, jež klesla ke 2,2 %. V ještě nedávné minulosti přitom oscilovala kolem 4 %. Například v Praze nebo v Brně a jejich okolí již prakticky není v současné době možné pronajmout haly, respektive prostor o ploše větší než 2 000 „čtverců“.

„I přes robustní výstavbu se kvůli vyšší ceně stavebních materiálů a nedostatku kapacit ve stavebnictví logistický trh potýká s termíny, a tedy i s nedostatkem pronajímatelných prostor. V kombinaci s absencí rozvojových pozemků a jejich rostoucí cenou pozorujeme zvyšování nájemného napříč celým Českem, a to až k úrovni 5,3 eur za měsíc a metr čtvereční,“ popisuje aktuální situaci Dušan Drábek, vedoucí oddělení pronájmu průmyslových a logistických nemovitostí v BNP Paribas Real Estate.

Maloobchod akceleruje výstavbu

Od dubna do června se pronajalo (nebo prodloužil nájem) celkem 410 300 m2 skladových a výrobních ploch. U nových pronájmů činí meziroční nárůst 52 % na 271 000 m2. Za silnou poptávkou stojí stejně jako dříve zejména provozovatelé logistických služeb a společnosti ze sektoru e-commerce a maloobchodu.

Robustní poptávku nájemců dokládají konkrétní realizované transakce. V tomto ohledu k nejaktivnějším patřila domácí společnost FM Česká, která si prodloužila stávající nájemní smlouvu a zároveň expandovala v P3 Parku Lovosice (celkem se jedná o plochu 60 600 m2) a současně také prolongovala smlouvu na více než 20 000 m2 v P3 Prague D11. K dalším velkým nájemním transakcím v letošním druhém pololetí patří také obsazení 25 000 m2 ve VGP Parku Prostějov obchodním řetězcem OKAY - ten si už v prvním čtvrtletí pronajal skladové prostory ve VGP Parku Vyškov. Oba tyto sklady umožní společnosti OKAY, specializované na elektroniku, pokrýt český i slovenský trh.

Na obzoru 10 milionu čtverců

Letošní vývoj potvrzuje trend rostoucího zájmu společností působících v e-commerce a „retailu“ o expanzi skladových prostor. Tento faktor se ostatně odráží i na probíhající výstavbě. Například pro e-commerce giganta Alza buduje v Chrášťanech u Prahy developer GLP halu o ploše 36 000 m2. Téměř dvojnásobný je pak skladový komplex v Boru u Plzně, za nímž stojí developerská společnost CTP. Obsadí ho expandující poskytovatel logistických služeb pro řetězec dm drogerie, firma Loxxess.

„Během následujících 18 až 24 měsíců bude klíčovým problémem nová nabídka skladových prostor. Už v lednu jsme předpovídali, že by se celková kapacita moderních industriálních nemovitostí v Česku mohla v letošním roce dostat přes 10 milionů čtverečních metrů. Sílící poptávka tuto predikci potvrzuje. Pokud nenastanou další turbulence, bude tato hranice překročena s novým rokem 2022,“ konstatuje Kamila Breen, vedoucí poradenství a průzkumu trhu společnosti BNP Paribas Real Estate.

SF/pb

Hlavní partneři

Partneři