Metro zvyšuje ceny bytů

Nejdražší byty u stanic pražského metra jsou letos u zastávky Staroměstská, kde ceny meziročně vzrostly o třetinu na 211 700 korun za metr čtvereční. Naopak nejvýhodněji se byt u metra nakupuje u stanice Chodov, kde se ceny loni zvedly jen 16,7 % a cena postoupila na 92 100 korun za metr čtvereční. Analýza portálu Valuo.cz přitom monitoruje ceny bytů ve velmi dobrém stavu o rozloze 80 metrů čtverečních a ve vzdálenosti do jednoho kilometru od stanice metra.

„V době naší první analýzy z roku 2017 bylo možné koupit byt v blízkosti metra i pod pět milionů korun. Dnes ceny bytů nikde neklesají pod sedm milionů korun. Dokonce i v dlouhodobě nejlevnější lokalitě dostupné podzemní dopravou na Černém Mostě stojí byt o ploše 80 metrů čtverečních v průměru 7,5 milionu korun. Naopak cenovka s deseti miliony přestává být vzácnost. Pyšní se jí již byty v okolí 25 stanic,“ uvedl zakladatel webu Valuo.cz Radek Šitera. A dodává: „Cenovka přesahující částku 100 000 korun za metr čtvereční je dnes realitou u 51 stanic z celkového počtu 61. Zbylých deset zastávek se k této hranici velmi rychle přibližuje.“

Je na místě zmínit, že cena bytů v průměru dosáhla v metropoli v posledním čtvrtletí minulého roku na rekordní sumu 137 946 korun za m2, což je v meziročním srovnání o téměř 28 % více. Přes 80 % prodaných bytů už se pohybuje s jednotkovou cenou nad 120 tis. Kč/m2 a ve čtvrtém čtvrtletí se v Praze prodalo 99,2 % bytů za cenu vyšší než 100 tis. Kč/m2. Většina lokalit kolem stanic metra tedy evidentně patří mezi ty dražší.

Rekordní trasa A

Nejdražší byty jsou na trase A (průměrný meziroční růst o 15,31 % na 140 100 Kč za m2), následují trasa B (meziroční růst o 16,4 % na 120 000 Kč) a trasa C (meziroční růst o 19,41 % na 116 900 Kč).

Z celkového počtu 61 stanic metra jsou pouze dvě, v jejichž okolí cena proti roku 2021 klesla. Jedná se o stanice Hlavní nádraží (pokles o jedno procento) a Malostranská, která byla v lednu 2021 „nejdražší“ (meziroční pokles o 9 % na letošních 192 800 Kč). „U zbylých 59 zastávek si za bydlení připlatíte, největší zdražení pocítili lidé v okolí stanic Vyšehrad, a to o 42 %, na Střížkově o 35 % a u Bořislavky o 35 %,“ doplnil R. Šitera.

Od roku 2017 se nejvíce zvedly ceny u stanice metra Opatov (113 %), naproti tomu nejméně – o 21,35 %- za tuto dobu zdražily byty na stejné trase u stanice I. P. Pavlova. Během pěti let sledování server Valuo.cz zaznamenal navýšení cen o 43,88 % při stanicích metra B, o 56,07 % při stanicích metra C a o 77,34 % při stanicích metra A.

Jak zahýbá s cenami trasa D?

Výsledky citované analýzy vycházejí z inzerátů na realitních serverech na prodej kvalitních bytů bytech o rozloze 80 metrů čtverečních, a to v okruhu jednoho kilometru kolem stanic. Výjimkou je stanice Letňany, kde metro C končí v polích, proto byl v tomto případě okruh rozšířen do 1,5 kilometru. Pokud bylo potřeba vzít v úvahu i byty, které byly větší, nebo se v okolí metra prodávaly pouze novostavby, byla jejich cena upravena pomocí koeficientů.

Nepochybně bude zajímavé sledovat vývoj cen bytů v okolí plánované nové trasy pražského metra D – ta povede z centra města přes Pankrác a Krč až do Písnice. Pražský dopravní podnik už dokončil geologický průzkum a nyní má už i stavební povolení. Stavět se podle magistrátu začne co nevidět. Je otázkou, zda-li se tyto plány propíší do cen už nyní. Svou roli jistě sehraje i to, že nová trasa povede méně atraktivními lokalitami než třeba trasa A, v jejímž perimetru jsou byty už tradičně nejdražší. Na druhou stranu je zjevně, že otázka dopravní dostupnosti bude v nedaleké budoucnosti pro obyvatele hlavního města nabývat na ještě větším významu než dosud.

Petr Bým

Hlavní partneři

Partneři