Mint Investment zakládá fond pro nájemní bydlení

Skupiny Mint Investments založila fond s názvem MINT rezidenční fond SICAV, jednající na účet podfondu MINT I. rezidenční podfond SICAV. Tento podfond je zaměřen na nájemní bydlení a jeho cílem je investovat v ekonomicky silných tuzemských aglomeracích – zejména v Praze a v Brně.

V České republice jde o vůbec první fond pro drobné investory zaměřený na nájemní bydlení. Podfond již získal první akvizici: projekt Mint Living Brno Campus v jihomoravské metropoli za více než 500 mil. Kč, jenž nabízí 120 převážně malometrážních bytů a také kancelářské a maloobchodní plochy. Všechny bytové domy, které podfond v budoucnu získá, budou spadat pod jednotnou značku Mint Living.

Výkon 6 – 9 %?

MINT I. rezidenční podfond SICAV je otevřeným podfondem určeným pro širokou veřejnost s cílenou výkonností 4 – 5 % ročně. Zakladatelé podfondu nicméně očekávají ještě vyšší zhodnocování, a to na úrovni 6 – 9 % ročně. Podfond nabízí investorům měsíční likviditu a měsíční přeceňování majetku. Minimální investicí je 500 korun. Hodnota jedné investiční akcie měla na konci října 2020 hodnotu 1 korunu. „Naším dlouhodobým cílem je být lídrem v dynamicky se rozvíjejícím segmentu moderního nájemního bydlení. Chceme, aby široká veřejnost náš fond vnímala jako pronajímatele první volby v ekonomicky silných aglomeracích,“ uvedl partner skupiny Mint Investments a jeden ze zakladatelů fondu Radim Bajgar.

Srozumitelná investice

Do podfondu se budou kupovat především novostavby nájemních bytových domů s nejméně stovkou bytů, které jsou už při projektování a výstavbě plánovány právě pro nájemní bydlení a které budou kompletně vybaveny. Fond jedná s několika developery, kteří by v českých metropolích stavěli pro podfond projekty na míru – jak z hlediska skladby bytů, tak i jejich velikosti. Investice do bydlení je podle Radima Bajgara pro širokou veřejnost daleko srozumitelnější než investice do komerčních nemovitostí. „Protože jsme v České republice prvním veřejným fondem pro drobné investory zaměřeným na nájemní bydlení, chceme tento specifický trh aktivně formovat – a to jak investičně, tak i z hlediska standardu. Investoři s námi mohou na rychlém vývoji v tomto segmentu nemovitostí vydělat. Je to jednodušší než si vzít hypotéku na investiční byt a pak se potýkat s jeho pronájmem a správou. Pro spoustu lidí může být koupě investičních akcií v našem podfondu mnohem atraktivnější. V porovnání s komerčními nemovitostmi je rezidenční segment výrazně méně závislý na ekonomickém cyklu a poměr výnosu a neseného rizika považujeme za atraktivnější,“ komentuje Radim Bajgar.

První akvizice

Podfond nedávno získal svou první akvizici: za více než 500 mil. korun koupil bytový komplex Mint Living Brno Campus. Využil při tom bankovní financování ve výši přibližně 60 % kupní ceny, které poskytla Česká spořitelna. Další prostředky (více než 200 mil. korun) pocházejí od investorů podfondu. Mint Living Brno Campus zahrnuje 120 bytů, převážně v dispozici 1+kk, na ploše 4 600 m2. Jeho součástí jsou také kancelářské a maloobchodní plochy o celkové ploše 3 500 m2 a více než 100 vnitřních a venkovních parkovacích míst. Komplex vznikl v roce 2012 a je v současné době prakticky plně pronajatý. Nachází se v těsné blízkosti moderního areálu Masarykovy univerzity, Fakultní nemocnice Brno, obchodního centra Campus Square a kancelářského komplexu Campus. „Věříme, že příští rok od investorů získáme do podfondu nejméně půl miliardy korun a zrealizujeme dvě až tři nové akvizice,“ říká Radim Bajgar s tím, že v dalších letech by podfond mohl vybrat i výrazně více peněz, pokud bude situace v ekonomice příznivá. „V dlouhodobém výhledu nás zajímají nejen česká ekonomicky silná krajská a okresní města, ale i metropole sousedních států střední Evropy,“ uzavírá Bajgar.

Mint Investments působí na trhu od roku 2002. Skupina od svého založení řídí nemovitostní investice řady globálních institucí a velkých privátních investorů z České republiky. Hodnota těchto aktiv konstantně převyšuje částku 15 miliard korun.

SF/pb

Hlavní partneři

Partneři