M&M Reality: ceny realit v menších městech klesají

Nemovitosti v lokalitách s dobrou dojezdovou vzdáleností do tří největších měst v Česku v posledních letech skokově zdražovaly. Zhruba v polovině loňského roku se ale tento trend zastavil – v současné době bydlení ve městech, jako jsou Nymburk, Ivančice či Frýdek-Místek, naopak zlevňuje.

V Praze a Brně, kde je stále citelný nedostatek bytů, si zákazníci na úplné zastavení růstu cen nemovitostí pravděpodobně ještě chvíli počkají. Oproti tomu v Ostravě začaly ceny nemovitostí stagnovat už v průběhu loňského roku. A menší města v okolí těch největších pak už začala hlásit pokles cen nemovitostí.

Z Prahy do Středočeského kraje

Příkladem takového vývoje je Nymburk, který se nachází na jedné z hlavních železničních tratí ve Středočeském kraji a je položen blízko dálnice D11. Tím více než splňuje podmínku dobré dopravní dostupnosti Prahy a díky tomu také Nymburk zaznamenal v uplynulých letech rostoucí zájem o nákup bytů či rodinných domů.

Podle statistik společnosti M&M Reality se v letech 2015 a 2016 pohybovaly průměrné ceny bytů v panelových domech v Nymburce okolo 23 000 Kč za metr čtvereční. „Rok 2017 pak přinesl skokový nárůst a průměrná cena za metr čtvereční vyšplhala na 32 000 korun,“ říká Jiří Jelínek, vedoucí nymburské pobočky společnosti M&M Reality. Podle něj v první polovině roku 2018 pokračoval trend nárůstu poptávky po bydlení, který přinesl další mírné zvýšení cen nemovitostí, ale už jen v řádu procent. Během léta 2018 ale ceny nemovitostí ve městě už narazily na svůj strop a s příchodem podzimu začaly mírně klesat. „V první polovině roku 2019 očekáváme další mírný pokles cen nemovitostí, a to o zhruba 5 až 10 %,“ pokračuje Jiří Jelínek.

Nymburk je jen jednou z mnoha lokalit Středočeského kraje, kde makléři sledují zvýšený zájem o koupi rezidenční nemovitosti ze strany těch, kteří dosud žili a stále pracují v metropoli, v níž si ovšem vlastní bydlení nemohou dovolit. „I díky tomuto trendu se ceny v kraji dostaly na svá historická maxima,“ říká Jiří Jelínek.

Na Moravě jako v Čechách

Trendy výše zmíněné potvrzuje také Petr Furch z pobočky společnosti M&M Reality v Ivančicích, které nabízejí levnější alternativu bydlení pro lidi pracující v moravské metropoli: „Vývoj cen bytů i domů v Ivančicích kopíruje dění na realitním trhu v Brně. Podle mého názoru je to tím, že dostupnost Brna autem je zhruba dvacet minut a je to jeden z mála směrů, kde se v dopravě netvoří kolony.“

Od roku 2015 ceny bytů i domů v Ivančicích neustále rostly, a to až do léta 2018. Za toto období stihly například starší cihlové byty 2+1 s plochou kolem 56 metrů čtverečních zdražit až o 650 000 korun, než se zastavily na horní hranici přibližně kolem 1,8 mil. korun. „U některých bytů došlo od roku 2015 ke zdražení až o 50 %, u domů až o 30 %. Nyní ceny bytů ve městě stagnují, u domů začaly dokonce mírně klesat,“ přibližuje aktuální situaci Petr Furch.

Ve Frýdku-Místku jsou ceny nemovitostí v tuto chvíli v průměru zhruba o 30 % vyšší, než tomu bylo začátkem roku 2015.  S tím, že v loňském roce už ale (podobně jako v nedaleké Ostravě) ceny bytů a domů víceméně stagnovaly. „V určitých lokalitách jsme už dokonce zaznamenali i mírný pokles cen nemovitostí. Například byt 3+kk v panelovém domě, o ploše okolo 70 metrů čtverečních, který se před čtyřmi lety prodával za 1,3 milionu, se nyní prodává za 1,7 milionu korun. To už ale znamená meziroční pokles jeho ceny zhruba o 100 000 korun oproti začátku loňského roku,“ popisuje Renáta Sládková, která vede pobočku společnosti  M&M Reality ve Frýdku-Místku. I ona očekává, že trend poklesu cen rezidenčních nemovitostí bude patrný i v letošním roce, a to především vlivem méně dostupných hypotečních úvěrů.

SF/pb 

Hlavní partneři

Partneři