(Nejen) kuchyně v kanceláři

Většina firem, jejichž hlavním pracovištěm jsou kanceláře, se snaží investovat do kuchyněk, odpočinkových a společenských prostor, kde si pracovníci mohou v klidu a pohodlí sníst oběd. Jen za posledních sedm let se podíl zaměstnanců, kteří pro oběd využívají pracovní kuchyňky či odpočinkové místnosti zdvojnásobil.

Více jídla v práci

Podle mezinárodní studie o stravování „Food“, používal v roce 2009 firemní prostory k obědům pouze každý desátý zaměstnanec - nyní to je již každý pátý. Lidé jednak nemají čas chodit každý den do restaurací, jednak šetří anebo jim nevyhovuje menu okolních restaurací. Trend častějšího využívání odpočinkových prostor v práci potvrzuje i  Jan Matějů, šéf největší dovážkové online služby na dovoz jídel z restaurací DámeJídlo.cz.: „Zaměstnanci stále více obědvají přímo v práci. Zhruba polovinu všech našich objednávek zahrnují obědy. A ve všední den doručujeme především lidem do zaměstnání. Díky firemním prostorám určeným ke stravování se lidé nemusí u oběda spokojit pouze s neutrálním sendvičem. Dnes už se nebojí objednávat i aromatické pokrmy asijské či indické kuchyně.“ Podle něj je ale daleko nejoblíbenější pizza – těch firma měsíčně rozveze k obědům přes 100 000, zatímco pokrmů asijské kuchyně je jen pětina.

Společné jídlo zvyšuje výkon, …

Mezi Evropany si na oběd v práci nejvíce potrpí v Portugalsku a Belgii. Ale do moderních kuchyňských a odpočinkových prostor, které slouží ke vzájemnému setkávání, se investuje všude včetně Česka. „V rámci rekonstrukce Lannova paláce se vybudovala relaxační zóna, která slouží pro obědy i různá mimopracovní setkání. Motivací a cílem je zpříjemnění pracovního prostředí, ve kterém trávíme s našimi kolegy třetinu svého života,“ říká Tomáš Pardubický ze společnosti FINEP. Víceméně stejné je to i jinde. „V každém z pěti podlaží, které využíváme v budově Empiria, máme kuchyňky s vybavením. Zájem zaměstnanců ale roste, proto jsme nedávno otevřeli novou, dokonce už druhou kuchyňku v 18. podlaží budovy s možností ohřívání přinesených pokrmů a jejich konzumace,“ popisuje situaci v Central Group M. Fialková.

Přitom nejde jen o jídlo. Společná místnost, kde si mohou zaměstnanci společně sníst svůj oběd má i psychologicky pozitivní dopad na pracovní morálku. Podle Briana Wansinka z Cornell Univerzity není dobré, aby zaměstnanci konzumovali oběd sami před svým počítačem. Lidé se u jídla lépe seznámí, což by se mělo projevit na vyšší kvalitě interní komunikace, navíc změna prostředí, i třeba jen na půl hodiny, je pro mozek signál udělat „restart“ a načerpat síly a nápady na další práci.

… nejde jen o jídlo

Možností, jak zaměstnancům „jídelní“ dobu zpříjemnit, je samozřejmě bezpočet. „V minulém roce prošly prostory centrály Trigemy proměnou, jejíž součástí byla například také úprava dispozic vybraných místností, nové podlahy, barevné malby na stěnách či označení jednotlivých místností,“ vysvětluje Marcel Soural, co pro své pracovníky dělá společnost Trigema. Ta ale současně pro své zaměstnance zajistila i slevy v blízké restauraci.

Snaží se i v jiných firmách. „Připravujeme zvětšení našich kanceláří a plánujeme rozšíření prostor pro neformální setkání.  Chceme, aby se zaměstnanci v práci cítili dobře, měli možnost střídat prostředí pro práci a měli dostatek příležitostí pro komunikaci s kolegy,“ říká Martin Svoboda, ředitel společnosti JRD. Dokazuje to, že stále více firem také buduje ve svých kancelářích místa, která nabízejí širší možnosti využití než pouhou gastronomii.

Samozřejmě jsou výjimky, žádný trend není univerzálně platný. „Závěry vámi citované studie nepotvrdíme. Florentinum sice má velkorysé odpočinkové prostory, ale zároveň také rozsáhlou nabídku stravování jak v samotném komplexu, tak nejbližším okolí. Přímo v prostorách Penty jsou ale jen dvě kuchyňky velké jako dlaň. Lednička, kávovar konvice na čaj, boxy na tříděný odpad. Myslíte, že by si někdo oběd nosil či vařil? Zapomeňte! Stejně tak na to, že se někdo naobědvá v klidu!“ – tak vidí relaci kancelář – gastronomie  Ivo Mravinac z Penty.

Petr Bým

Hlavní partneři

Partneři