(Nejen) pražské byty a bydlení v číslech

Dlouho očekávané zastavení růstu cen nových bytů v Praze – to je pravděpodobně největší novinka, které přinesly statistiky, sledující vývoj bytového trhu v metropoli v druhém čtvrtletí tohoto roku. Počátek druhé poloviny roku nicméně přinesl řadu dalších zajímavých informací o bytech, bydlení i životním stylu obyvatel ČR.

Co se týká stavu bytové výstavby v metropoli, nejsledovanější a také nejvíce využívaná jsou společná statistická šetření tří developerských firem. Trojlístek Central Group, Skanka Reality a Trigema tentokrát trhu i veřejnosti konečně nabídl překvapení: ve druhém letošním čtvrtletí došlo v Praze ke stabilizaci cen nových bytů. Současná průměrná prodejní cena 145 783 Kč/m2 je srovnatelná s prvním čtvrtletím, meziročně se přesto jedná o více než 20% nárůst. Během posledních tří měsíců se na trhu také objevilo více nově nabízených bytových jednotek, ale stále se jedná o podprůměrná čísla. Celkově se ve druhém letošním čtvrtletí v Praze prodalo 950 nových bytů, tedy o třetinu méně oproti dlouhodobému průměru. To je dáno především nedostupností hypoték, kterou způsobil rekordní nárůst úrokové sazby nových úvěrů.

Ceny nových bytů v Praze

„V meziročním srovnání ceny nových bytů v Praze vzrostly zhruba o pětinu. Ale v poslední době se ceny už stabilizují a od začátku roku se zvýšily jen zhruba o 5 %. Celkově za letošní rok očekáváme růst maximálně do 10 %. Důvodem je zejména zásadní pokles počtu lidí kupujících si byt na hypotéky. Jejich úroky se raketově zvýšily a nyní jsou zhruba trojnásobné než před rokem. Proto v této době většina zájemců o byt koupi na hypotéku odkládá a čeká na to, až se úroky opět sníží,“ komentoval tato čísla šéf Central Group Dušan Kunovský.

Ceny jsou jedna věc, druhou ale nabídka. „I přes mírný nárůst zůstává nabídka dostupných bytů, zejména v metropoli, stále slabá. Aby zvládla uspokojit potřeby trhu, musela by být v tuto chvíli zhruba dvojnásobná. Reálným scénářem navíc je, že přicházející krize silně dopadne i na některé menší developery, kteří budou nuceni výstavbu bytů zcela zastavit, což opět povede k následnému poklesu nabídky,“ vysvětluje Marcel Soural, předseda představenstva investiční skupiny Trigema.

Nabídka nových bytů v Praze

***

Nejvíc Čechů bydlí ve vlastním domě, jen v Praze a Karlovarském kraji převažuje bydlení v bytových domech. Vyplývá to z údajů ze Sčítání 2021 o bytech, které zveřejnil ČSÚ. Celkem statistici evidují 4,48 milionu obydlených bytů, což je o 9,1 % více než při předchozím sčítání v roce 2011. Nejvíce bytů má tři místnosti – takových je v celém Česku 1,4 milionu. Více než čtvrtinu bytů se zjištěnou plochou tvoří byty s rozlohou od 60 do 79 metrů čtverečních. Těch je v celém Česku 1,188 milionu. Bytové domy u nás převažují, obydlených bytů ve vlastním domě je takřka 1,6 milionu. To je o 470 tisíc více, než je počet obydlených bytů v osobním vlastnictví. Družstevních bytů je v Česku podle statistiků necelých 141 000. Takřka 891 000 bytů slouží k nájemnímu bydlení. Nejvíce nájemních bytů (přes 200 000) je na území Prahy, kde je také nejvíce obydlených bytů v bytových domech (219 tisíc). Tato čísla potvrzují dlouhodobé trendy. Tím nejzásadnějším je postupné zmenšování bytů v bytových domech. Zatímco ještě před deseti lety převažovaly v nových rezidenčních projektech větší byty s dispozicemi 3 + kk, nyní naprosto dominují menší jedno- a dvoupokojové byty. Je to logické, protože s rostoucí cenou nových bytů kupující stále více hledí na konečnou cenu bytu. Menší byty také preferují investoři, protože jsou vhodnější k dalšímu pronájmu a nabízí tak lepší a rychlejší výnos. Je proto očekávatelné, že se bude rozloha průměrného bytu i nadále zmenšovat. „Stejně tak bude pokračovat migrace Pražanů do okolních obcí ve Středočeském kraji, protože nabídka dostupného bydlení se v hlavním městě už několik let zásadně zhoršuje,“ říká Evžen Korec, hlava společnosti Ekospol.

***

Statistici v Praze evidují takřka 94 000 neobydlených bytů. V rámci celého Česka evidují statistici celkem 859 894 neobydlených bytů, zatímco těch obydlených je 4 480 139. Důvody pro držení neobsazeného bytu mohou být různé. Podle Evžena Korce, šéfa společnosti Ekospol, jsou to potíže s nájemníky, které majitele často nutí spokojit se jen s růstem ceny samotných bytů. Může se to ale podle něj změnit: „Otázkou tak je, zda stále vyšší nájmy nepřesvědčí majitele dosud neobydlených bytů k tomu, aby je obsadili a zvýšili si tak výnosy z nemovitostí.“

***

Průměrné měsíční náklady na bydlení jsou v Praze asi o 2 000 Kč vyšší než v jejích příměstských oblastech. Zatímco v hlavním městě vychází výrazně dráž hypotéka, za jeho hranicemi jsou ale zase vyšší výdaje na dopravu – jak vyplývá z analýzy developerské skupiny JRD Group. Z průzkumu mezi majiteli 3 000 pražských a 200 mimopražských bytů vyplývá, že měsíční splátka hypotéky poté v Praze vychází průměrně na 38 000 Kč, kdežto za městem na 27 000 Kč. Z hlediska nákladů spojených s dopravou ovšem Pražané oproti obyvatelům mimopražských lokalit ušetří celkově až 9 000 Kč měsíčně. „Do celkového součtu by navíc měly být zahrnuty také náklady, k nimž patří například čas strávený na cestách,“ uvedl Adam Greguš z analytického oddělení JRD Group. Z aktuálních dat statistického portálu Numbeo.com současně vyplývá, že celkové životní náklady jsou v Praze nejvyšší nejen ze všech měst v Česku, ale i v rámci celé střední Evropy.

Nájemné ve střední a východní Evropě (v Kč)

***

Ceny rekreačních nemovitostí v Česku za poslední rok vzrostly o 20 %. Nejdražší jsou v Praze, kde se v červnu prodávaly průměrně za více než 60 000 Kč za metr čtvereční (jde hlavně o zahrádkářské kolonie a drobné nemovitosti na periferii). Vyplývá to z analýzy Cenového kompasu Sreality.cz, když podle průzkumu Raiffeisenbank u nás vlastní rekreační nemovitost zhruba 15 % Čechů. Kromě metropole k nejdražším krajům patří Středočeský, Jihomoravský a Liberecký. „Naopak nejlevněji se dá chata či chalupa ve velmi dobrém stavu pořídit na Vysočině nebo v Karlovarském kraji,“ uvedla Hana Kontriš z Sreality.cz.

***

S rodiči sdílí bydlení 12 % Čechů, přičemž skoro polovinu z nich tvoří mladí do 26 let. Pětina mužů, kteří s rodiči stále žijí, pak mají obavy, že budou mezi známými považováni za „mamánky“. Jako stěžejní benefit života s rodiči mladí lidé považují úsporu nákladů na vlastní bydlení, naopak za největší nevýhodu označují respondenti nedostatek soukromí a vlastního prostoru. Jak ukázal průzkum pro ČSOB Stavební spořitelnu, rodinné hnízdo opouští před dosažením 25. narozenin 72 % mladých lidí.

***

Ticho, klid a sociální zařízení jen pro sebe. Na druhou stranu samota a nemožnost dělit se o náklady s někým jiným. V českém hlavním městě žije samostatně v bytě 275 733 jejích obyvatel, což je nejvíce ze krajů Česka. Statistický úřad nezveřejnil, kdo přesně jsou ti, kteří bydlí samostatně. Dá se očekávat, že to budou jednak takzvaní singles, kteří společné bydlení zatím nehledají, jednak důchodci, kterým umřel jejich životní partner. V Praze je celkem 627 705 obydlených bytů.

Petr Bým

Hlavní partneři

Partneři