Nové technologie: příležitost i nutnost

Dramatické útvary za diskutujícími jsou produktem VR.

„Virtuální realita je především příležitost dělat věci jiným, novým způsobem!“ – říká František Průša z ateliéru MS architekti. Právě tady už dnes pracují na vývoji programu, který by využití technologie virtuální reality ve výstavbě a architektuře posunul od prezentace projektů přímo do fáze jejich tvorby.

Poslední diskusní setkání Stavebního fóra, které se pod názvem „Nové trendy a technologie nejen ve virtuální realitě“ konalo stylově v budově společnosti Virtuplex, přitom ukázalo, že VR, tedy virtuální realita, není ani zdaleka jedinou progresívní technologií, která se dnes ve výstavbě prosazují ve stále větší míře.

Komplexní inovace

Uživatelé sice chodí v prázdné hale, ale díky technologii VR se přenesli do projektu Masaryčka. Ten nejen vidí, ale mohou se pohybovat pro jeho interiérech i exteriérech – také proto hala musí mít větší rozměry.
Uživatelé sice chodí v prázdné hale, ale díky technologii VR se přenesli do projektu Masaryčka. Ten nejen vidí, ale mohou se pohybovat pro jeho interiérech i exteriérech – také proto hala musí mít větší rozměry.

„V projektu Masaryčka se snažíme využít nejmodernější dostupná řešení, které reagují jednak na technologický pokrok, jednak na nové nároky a standardy, ať až v oblasti zdravotní, společenské či environmentální,“ vysvětluje Rudolf Vacek ze společnosti Penta. Ta právě nyní realizuje projekt Masaryčka – stavbu, která poutá pozornost díky své velikosti, lokalitě, městotvornému rázu i tím, že autorem jejího konceptu je světoznámá, nedávno zesnulá architektka Zaha Hadid.

Virtuální procházka všemi budovami a také okolím tohoto projektu nijak překvapivě byla prezentací nejaktuálnějších trendů výstavby. Bezkontaktní ovládání mobiliáře, monitoring koncentrace oxidu uhličitého, akumulační nádrž pro dešťovou vodu (postačí na 10-denní provoz toalet) a také záložní zdroj energie, jenž na základě dohody s PRE bude v případě potřeby schopen dodávat proud nejen budovám Masaryčky, ale i do městské energetické sítě. „Nejen pandemie nás dovedla k vytvoření objektové aplikace, jejímž prostřednictvím budou uživatelé budovy regulovat vše potřebné, tedy od samotného vstupu přes světlo a teplo až po výtahy a prostory parkingu,“ dodává R. Vacek s tím, že projektanti nezapomněli ani na infrastrukturu pro potřeby elektromobility, jakkoli právě na tomto poli je podle něj naše dnes platná legislativa spíše na překážku.

Velkorysý projekt, který si vyžádal sedm let příprav, také reaguje na vzrůstající pozornost, která je dnes věnována veřejnému prostoru. „Náš projekt se snaží nestavět bariéry mezi soukromý a veřejný prostor. Už v recepci je patrná snaha o propojení obou, ale počítáme například i s tím, že by náš parking využívala i veřejnost,“ konstatuje Miloš Kocián, který má na starosti pronájem celého objektu. Při jeho práci také přichází ke slovu VR: „Pandemie nejspíš nejen v naší společnosti umocnila zájem o tuto technologii. Ta je pro nás při prezentaci všech pronajímaných prostor ideální, papírové plány jsou v tomto směru nedostatečné.“

VR akceleruje efektivitu

Dramatické útvary za diskutujícími jsou produktem VR.
Dramatické útvary za diskutujícími jsou produktem VR.

Technologie VR ovšem -jak již bylo řečeno – nemá jen marketingové využití. „VR je budoucností pro navrhování architektury budov,“ konstatuje Vladimír Timanov ze společnosti AU Plan. Ta je součástí téhož holdingu jako MS architekti a také se podílí na tvorbě VR softwaru pro architekty a projektanty – program „wearrecho“ by měl být hotov do konce tohoto roku. Kromě jiného umožňuje, aby v jednom okamžiku na projektu pracoval celý tým, když k velké výhodě patří i okamžité „propisování“ práce architekta do systému BIM.

Technologii VR oceňuje i Michal Šimák ze společnosti Capexus, která navrhuje a realizuje kancelářské interiéry: „Pro nás je VR také nástrojem, který umožňuje lepší koordinaci práce všech, kteří se na projektu podílejí. Předchází i kolizím ve stádiu realizace, pro kterou vytváří kvalitnější podklady. Stručně řečeno: VR šetří čas a proto i peníze.“

Se stále širším a častějším využití VR v praxi koresponduje i pokračující rozvoj samotné technologie. „Uplynulé tři roky prokázaly, že idea VR je správná a že našim klientům přináší řadu benefitů,“ bilancuje Martin Petrovický ze společnosti Virtuplex, jejíž hala pro VR je u nás nejspíš unikátem: „Komfort zákazníků se neustále zvyšuje, při pohybu ve VR jim na rozdíl od nedávné minulosti stačí už jen speciální brýle. Nejen proto jejich počáteční skepse po návštěvě u nás obvykle zmizí!“ O dobrých perspektivách VR technologie ostatně svědčí i tom, že ještě letos na podzim firma otevře další prezentační halu pro VR, a to v Bratislavě.

Na VR sází i společnost Space Makers – jejím produktem jsou „virtuální světy“, v jejichž rámci lze vytvořit prostředí například pro konference, workshopy i exkurze do výrobních kapacit. „Lidé se chtějí scházet, potřebují osobní kontakty, ale zároveň z mnoha důvodů raději zůstávají doma. VR je odpovědí na tyto potřeby,“ říká Lukáš Černý ze jmenované společnosti. Jeho zkušenosti ale zároveň svědčí o tom, že praktické využití technologie VR je u nás zatím ještě na začátku: „Takřka 95 % našich klientů je ze zahraničí!“

Petr Bým

Videozáznam z konference najdete ZDE.

Hlavní partneři

Partneři