OC Čtyři Dvory v nové podobě

Obchodní a zábavní centrum Čtyři Dvory se nachází na největším českobudějovickém sídlišti Máj se zhruba 25 tisíci obyvatel. Otevřeno bylo už v roce 2002 – takřka dvě desetiletí provozu se samozřejmě propsaly do morálního i technologického zestárnutí objektu. Majitel se proto v roce 2017 rozhodl provést rozsáhlou rekonstrukci celého obchodního komplexu.

Remodeling obchodních center se na tuzemském maloobchodním trhu stal žhavým tématem. Od boomu výstavby obchodních center u nás uběhlo již více než dvacet let. Během té doby došlo nejen k zásadnímu vývoji v oblasti preferencí a nákupních zvyklostí zákazníků, ale také k nástupu nových technologií a trendů v oblasti interiérového designu. Rozsáhlá rekonstrukce a výměna jednoho či několika kotevních nájemců jsou proto jedinou možností, jak mohou starší obchodní centra udržet krok s dobou a zvýšit svou hodnotu i konkurenceschopnost na trhu. Komplexní rekonstrukce, respektive remodeling sice není levnou záležitostí, ale představuje nezbytnou investici do budoucna. Navíc při správném plánování a řízení může proběhnout za plného provozu centra. Právě takto probíhal  remodeling OC Čtyři Dvory.

Nové dispozice

Centrum Čtyři Dvory tvoří dvě vzájemně propojené budovy: nákupní pasáž s nabídkou obchodů, služeb a občerstvením a dále zábavní komplex s multikinem o osmi kinosálech a bowlingem. Komerční plochu tvoří 9 500 m2, dalších 1 500 m2 zabírají venkovní plochy. V prosinci 2007 centrum změnilo majitele: současným vlastníkem je REICO investiční společnost České spořitelny a právě ta se před třemi lety rozhodla pro rozsáhlou rekonstrukci, která probíhala od července 2017 do prosince 2019.

Hlavním důvodem rekonstrukce byl nevyhovující technický stav společných prostor (pasáž a toalety s rozbitou podlahou atd.) a celkově nemoderní vzhled budov jak v interiéru, tak v exteriéru. Zásadní roli sehrálo také nevhodné dispoziční řešení prostor, hlavně jednotlivých vstupů do komplexu. Kvůli tomu zákazníci některé části centra vůbec nenavštěvovali a maloobchodní jednotky v nich proto zůstávaly dlouhodobě nepronajaté.

„Navrhnout změnu dispozic tak, aby návštěvníci mohli celý komplex pohodlně projít a tím se všechny jeho části staly atraktivní i pro nájemce, bylo velkou výzvou. Zpracovali jsme zbrusu nový koncept zaměřený na pohyb návštěvníků po celé pasáži a zároveň navrhli nadčasový design jak exteriéru, tak vnitřních prostor. Za tím účelem jsme vstupy kompletně přestavěli a vybudovali nový hlavní vchod,“ komentuje Vojtěch Rusz ze společnosti CBRE, která na projektu zajišťoval kompletní služby projektového managementu a architektonických prací od přípravy zadání přes řízení povolovacího procesu a výstavby až po předání zrekonstruované stavby investorovi.

Rekonstrukce za plného provozu

V rámci samotné realizace bylo zásadní otázkou, jak centrum zrekonstruovat za plného provozu. V komplexu se nachází supermarket Albert a multikino Cinestar, což s sebou nese pohyb spousty lidí od rána až do noci. Rekonstrukce přitom nesměla nijak omezit přístup návštěvníků do obchodních jednotek anebo obtěžovat nájemce a návštěvníky hlukem. „Z toho důvodu probíhala většina stavebních prací v noci. Navzdory řadě omezení jsme vybudovali nový hlavní vstup, kompletně zrekonstruovali pasáž a toalety, připravili obchodní jednotky do základní verze a realizovali jsme také nový food court. Součástí exteriérových úprav byla rekonstrukce střešního pláště, nástřik fasády a vybudování nového náměstíčka před hlavním vstupem do komplexu,“ říká Vojtěch Rusz.

Souběžně oddělení pronájmů CBRE pracovalo na obsazení obchodních jednotek ideálním mixem nájemců. Vyhledávali nové značky a jednali rovněž se stávajícími zástupci společností, které v rámci rekonstrukce renovovaly své jednotky v návaznosti na nový design centra.

Nejen pro nákupy

„V současné době již lidé nechodí do obchodních center pouze kvůli nakupování, ale také kvůli gastronomii, zábavě a službám,“ říká Jiří Pecha z CBRE. Čtyři Dvory mají dnes nový gastronomický koridor, u fasády budovy vznikl prostor pro kavárnu a restauraci s možností instalovat venkovní zahrádky, malé venkovní náměstí před hlavním vstupem slouží pro pořádání různých akcí pro návštěvníky.

Obchodní centrum Čtyři Dvory je v současné době kompletně zrekonstruované a předané investorovi. Postupně se zaplňuje novými nájemci, kteří si přizpůsobují prostory svým specifickým potřebám. Kolaudace a znovuotevření centra proběhne na jaře.

SF/pb

Hlavní partneři

Partneři