Plán na zvýšení DPH vítá jen málokdo

Záměr ministra financí Miroslava Kalouska zvýšit od roku 2012 DPH z 10 % na 20 % vzbudil nesouhlas nejen u řady profesních skupin (např. knihkupců), ale v celých hospodářských sektorech, které zvýšení daně budou nuceny čelit. Na okraji vzniklé mediální kontroverze se nacházely zprávy, které poukazovaly na to, že se zvýšené DPH promítne i do dražších bytů a hypoték. Nejčastěji tento aspekt logicky zmiňovali zástupci developerů a realitních firem, jmenovitě šéf developerské firmy Ekospol Evžen Korec.

Ten v celkem 13 příspěvcích v různých médiích předvídal nejprve „obrovský zájem“ o nové byty do konce letošního roku, v druhém sledu však vládní návrh podle něj vytvoří v českém stavebnictví „armádu několika tisíc nových nezaměstnaných“, přičemž náklady sociálního systému na tyto lidi budou kompenzovat nemálo z toho, o kolik stát vybere více na DPH. Také často citovaný analytik společnosti King Sturge Pavel Smolka (10 příspěvků) uváděl pro média, že celkový vliv vyšší DPH bude na stavebnictví spíše negativní. Z politiků byl nejvíce slyšet Jiří Paroubek (5 příspěvků), byť jen na internetové scéně. Zvýšení DPH znamená dle něj „jasný útok na životní úroveň nízko a středněpříjmových vrstev obyvatel“. Jeho prozatímní nástupce v křesle předsedy ČSSD Bohuslav Sobotka se naproti tomu vyjádřil k příslušné záležitosti v Televizních novinách (TV Nova 19. 2. 2011) pouze velmi stručně. Evidováno bylo několik dramatizujících titulků, např. v bulvárním Aha! (Nové byty zdraží o statisíce!) nebo i v Právu (Zvýšení DPH zdraží nové byty o stovky tisíc korun). Ty kontrastovaly s komentářem časopisu Realit, ve kterém jeho šéfredaktor upozornil na to, že příští rok je opět rokem volebním a že vládní koalice se na zvýšení DPH nakonec vůbec nemusí dohodnout.

Grafy: Postoj k návrhu zvýšit DPH v kontextu cen bytů Vývoj publicity poukazující na vliv zvýšené DPH na ceny bytů Aktéři vyjadřující se ke vlivu zvýšené DPH na ceny bytů

Hlavní partneři

Partneři