Praha: nové byty letos zdražily o 9,4 %

Prodejní ceny nových bytů v Praze na konci června meziročně vzrostly v průměru o 9,4 % na 118 480 korun za metr čtvereční. Proti prvnímu čtvrtletí stouply ceny o 5,6 %. Vyplývá to z aktuální analýzy developerských firem Trigema, Skanska Reality a Central Group.

Růst cen podle studie zrychlil stálý převis poptávky nad nabídkou, odrážejí se v něm i zvyšující se ceny stavebních materiálů. "Prodeje jsou na rekordní úrovni již devět měsíců v řadě. Poptávku ženou stále velmi dostupné hypotéky a také obava ze znehodnocení úspor vlivem inflace. Na byty se dokonce tvoří pořadníky a nové projekty se z velké části vyprodají prakticky hned po uvedení na trh," uvedl zakladatel a šéf společnosti Central Group Dušan Kunovský.

Rekordní prodej

Z analýzy vyplývá, že během druhého čtvrtletí letošního roku se v metropoli prodalo rekordních 2 650 nových bytů, když počet nabízených jednotek se naopak snížil na 3 350. Za celé pololetí se podle citované analýzy v Praze prodalo 4 750 nových bytů, meziročně téměř dvojnásobek. Největší zájem lidé při koupi měli o dispozice 2+kk, druhou prodejně nejsilnější pozici obsadily třípokojové byty.

"Do prodeje se dostal nadprůměrný počet nových bytů, i tak ale enormní zájem kupujících dokázal srazit nabídku na historické minimum. Aby se trh s novým bydlením dál nedeformoval, musí vzniknout rovnováha mezi nabídkou a poptávkou. Proto nadále voláme po rychlejším povolování nové výstavby," uvedl generální ředitel Skanska Reality Petr Michálek.

Poptávka zvyšuje ceny

Podle statistik se razantně zvedla průměrná cena bytů jednopokojových. Jejich jednotková cena dosáhla v průměru na 128 278 korun za metr čtvereční. Hned za ně se řadí cena velkých, pětipokojových bytů, u kterých se průměrná cena držela na 123 823 za metr. U dispozic 2+kk to bylo 116 848 korun, ceny čtyřpokojových bytů se pak vyšplhaly na 116 315 korun za „čtverec“ bytové plochy.

"V období očekávaného inflačního růstu se proměňují úspory českých domácností a investorů v nákupy nemovitostí. Tento trend sledujeme již více než tři roky. V posledním roce, ovlivněném covidovou atmosférou, se však ještě zvýšil. Nedostatečná nabídka nových bytů není schopná uspokojovat poptávkový apetit, a proto růst cen nových bytů v Praze znovu akceleroval k deseti procentům. Je vysoce pravděpodobné, že podobný růst bude ještě několik měsíců pokračovat," dodal předseda představenstva společnosti Trigema Marcel Soural.

SF/pb

Hlavní partneři

Partneři