Praha – premiant střední Evropy

Praha je druhým nejrychleji rostoucím městem Evropské unie – jak vyplývá to z průzkumu, připraveného společnostmi Skanska, Colliers International a Dentons, který popisuje rozvoj významných měst střední a východní Evropy. Žebříček se sestavoval podle řady kritérií, např. HDP na osobu, lidského kapitálu či počtu pasažérů na letištích.

Podle citované zprávy si celý region udržuje růstovou trajektorii - příznivá ekonomická situace a dobré výsledky velkých měst totiž pohánějí poptávku po nových investicích, včetně těch z Asie. CEE Investment Report s názvem Thriving metropolitan cities se ovšem zaměřil hlavně na rozvoj měst v Polsku, Maďarsku, Rumunsku, Slovensku a ČR. Upozorňuje například na to, že v počtu restaurací Praha předčila Londýn i Berlín, a to více než dvakrát. V rámci regionu se navíc vůbec nejvíce podobá západním městům, a to třeba strukturou místní ekonomiky a vysokým podílem profesionálních služeb, umění a zábavy.

České hlavní město láká zároveň i vzdělanou pracovní silou, která převyšuje průměr EU a dá se srovnávat například s Paříží a Madridem. I díky tomu tady významné lokální investice směřují do hlavně segmentů, jako je průzkum, rozvoj nebo technické obory.

Kanceláří v regionu přibývá

Autoři zmíněné zprávy věnují velkou pozornost realitnímu trhu. Loňské investice do něj v regionu dosáhly přibližně 13,2 miliard eur, přes pět miliard z toho pak připadá právě na kanceláře. Plocha kancelářských prostor ve zdejších významných městech během posledních let rostla a nyní dosahuje celkem 21,8 milionu metrů čtverečních (plocha moderních kanceláří v Praze činí 3,5 milionu metrů čtverečních.) Stavby, které by podle očekávání měly být dokončeny do roku 2021, by navíc tuto plochu měly navýšit o dalších 20 % na 26,5 milionu metrů čtverečních.

Jedním z nejdůležitějších trendů, na který CEE Investment Report upozorňuje, je fakt, že silný vývoj trhu s realitami přilákal bezprecedentní injekce zámořského kapitálu, a to třeba z Jižní Afriky a zejména Asie. Do regionu střední a východní Evropy od roku 2013 směřovalo takřka 3 % investic, realizovaných asijskými investory mimo jejich domovský kontinent. Letos ale tento poměr vyskočil na 9,5 %, v celé Evropě pak na 14,5 %. Celková hodnota asijského kapitálu investovaného přímo do regionu střední a východní Evropy od roku 2013 je 7,7 miliard eur, když například německého kapitálu to bylo 12,8 miliard. „Praha má v našich očích obrovský potenciál a těší nás, že s námi tento názor sdílí stále více zahraničních investorů.“ řekla Alexandra Tomášková, ředitelka společnosti Skanska Property Czech Republic.

Jižní Korea na čele peletonu

Hlavně Jihokorejci jsou momentálně nejaktivnějšími zahraničními investory v regionu a v oblasti komerčního realitního trhu hrají čím dál tím důležitější roli. Výsledky zprávy potvrzují, že v první polovině roku 2019 zde jihokorejské společnosti investovaly 686 milionů eur, čímž předehnaly německé investice.

„Během posledního roku o sobě asijští investoři v regionu dali skutečně vědět, zejména pak ti z Jižní Koreje. Singapurský kapitál je zde rovněž silně zastoupen, a přestože Číňané, kteří se právě vyrovnávají s následky obchodní války se Spojenými státy, se na chvíli odmlčeli, dlouhodobá politika nové Hedvábné stezky znamená příslib dalších investic v budoucnu,“ říká David Dixon z varšavské pobočky společnosti Dentons.

Podle Luka Dawsona z poradenské firmy Colliers se kvalita života v metropolích středoevropského regionu v poslední dekádě zvedla přímo extrémně, ekonomický život je tu už značně diverzifikovaný a také proto celá oblast láká investory: „Věříme, že tento region nabízí ty nejlepší příležitosti pro stabilizovaný růst v rámci celé Evropy a data našeho reportu to jednoznačně dokazují“

SF/pb

Hlavní partneři

Partneři