Pražské rezidence: nový boom se zatím nekoná

V závěru minulého roku jakoby se s rezidenčními projekty, respektive jejich publikováním doslova roztrhl pytel, což je zvláště patrné vzhledem k situaci, kterou na poli komerční bytové výstavby nastolila odbytová krize. Dnes se naopak tak trochu zdá, že Praha zažívá nebo v nejbližší budoucnosti zažije nový bytový boom. Odpovídá toto zdání realitě?

Koncem minulého roku Central Group podepsala smlouvu na výstavbu tří nových objektů s celkem 320 byty v Praze 5 – Zličíně a plánuje dalších 298 nových rodinných domů a 159 bytů v přípražských Pitkovicích, Ekospol chce letos zahájit v Praze a okolí výstavbu 700 nových bytů, přitom loni tato společnost začala stavět „jen“ 245 bytových jednotek, FINEP zahájil výstavbu druhé etapy Bytového parku Prosek a zároveň spustil prodej etapy třetí. Činí se i méně viditelní hráči rezidenčního trhu, například firma TBIW zahájila výstavbu 60 bytů v Praze 5, Sidi Prague zase stavbu první ze dvou etap polyfunkčního areálu Byty Malešice a tu představuje 290 bytových jednotek. Na trh navíc vstupují nové společnosti. Americko-turecká investiční skupina Odien, majitelka cestovních kanceláří Čedok a Firo-tour, chce v Praze-Letňanech do konce roku 2014 postavit v pěti bytových domech 367 nových bytů, svůj pilotní český projekt představila finská společnost YIT. A staví se v blízkém okolí Prahy – MS development chce na jaře v Lysé nad Labem zahájit výstavbu nové čtvrti s takřka 300 byty a polyfunkčním objektem, M & K Development zase odstartovala projekt Čakovický park, který v první etapě nabídne téměř 300 bytů a jako celek dokonce 800 bytů.

Samozřejmě – ne všechno se bude ihned stavět, leckdy už sám developer oznamuje etapizaci, která projekty „rozdrobí“ do několika let, nicméně i tak je na první pohled na poli komerční rezidenční výstavby živo, podstatně více než v nedávné minulosti. Jaký mají pro tento, možno říci trochu překvapivý jev vysvětlení odborníci?

Petra Cuřínová, ČSÚ Avizované nové rezidenční projekty a počty připravovaných nových bytů mohou souviset se spekulací developerů na jednorázový zvýšený zájem o byty v souvislosti s předpokládaným zvýšením sazby DPH v roce 2012. Jinak by nebylo reálné při dnešním stavu nabídky – tu v Praze představuje 7 000 bytů připravovaných, rozestavěných nebo dokončených a zároveň neprodaných – zahajovat v roce 2011 další masivní výstavbu nových bytových projektů. Druhou příčinou zveřejňování těchto velkých plánů je fakt, že si většina developerů nechce připustit probíhající změny na rezidenčním trhu. V horším případě je ani neregistrují. Pokud by tomu tak bylo, bude rok následující, tedy rok 2012 velmi zajímavý.

Hlavní partneři

Partneři