Rezidence: poptávka klesne, nabídka vzroste

Nabídka rezidenčních nemovitostí v České republice příští rok poroste o 4,3 %, naopak poptávka meziročně klesne o 2,8 %. A polovina developerů nebude měnit ceny své produkce – jak vyplývá to z průzkumu zpracovaného společností CEEC Research.

Nabídka nemovitostí v celé ČR ve druhém pololetí letošního roku poroste o 2,4 %, přičemž v první polovině roku následujícího vzroste o 4,3 % – v Praze to bude 3,8 %, respektive 5,1 %. „Ve společnosti nyní panuje velká nejistota a značná část lidí proto vyčkává, co se bude dít. Část poptávky se proto odloží na dobu, kdy budou podmínky pro koupi opět výhodnější. Letos se prodá výrazně méně bytů než v loňském roce, v Praze očekáváme prodeje jen kolem 3 000 bytů. Nabídka sice mírně roste, ale vzhledem ke komplikovaným povolovacím procesům stále je a bude nedostatečná,“ popisuje současnou situaci a budoucí možný vývoj na trhu nových bytů Dušan Kunovský, předseda představenstva společnosti Central Group.

V druhém pololetí letošního roku by měla poptávka po nemovitostech klesnout o 5,1 % v rámci celé ČR, v prvním pololetí roku 2023 by měla podle názoru dotazovaných ředitelů developerských společností klesnout o dalších 2,8 %. V rámci Prahy by měla poptávka v druhém pololetí letošního roku klesat až o 0,9 % a v první polovině následujícího roku by měl být zaznamenán její lehký růst o 0,2 %. Důvodem poklesu poptávky je především aktuální ekonomická situace na trhu a zvyšování úrokových sazeb hypotečních úvěrů, jenž je výrazně rychlejší než v minulých letech. Prognóza ČNB předpokládá v příštím roce mírný pokles úrokových sazeb hypotečních úvěrů s následně dalším, již výraznějším poklesem v roce 2024.

Ceny dosahují maxima možného

„V krátkodobém horizontu neočekáváme výraznější odchylky od trendu, který nastal pár měsíců zpět. Cena rezidenčních nemovitostí, zdá se, dosáhla svého stropu, za který jsou majitelé ochotni je kupovat. V kombinaci se zvyšujícími se náklady na hypotéky je tedy patrné ochlazení hypotečního trhu. Pokud se bavíme o rezidencích jako komoditě, nezapomínejme, že se stále bavíme jednak o velmi atraktivním investičním aktivu, ale také nutné základní potřebě lidí – bydlet. Díky těmto silným faktorům neočekáváme drastický propad na straně poptávky. Na nabídkové straně můžeme očekávat zvyšující se trend – díky odlivu kupujících -, nicméně stále se bavíme o krátkodobém horizontu, který je ovlivněn zejména aktuálním děním,“ vysvětluje nabídkový a poptávkový trend rezidenčního trhu Michal Hrbatý ze společnosti společnosti UlovDomov.

Více než polovina developerů, oslovených v rámci ankety, nebude ceny svých nemovitostí měnit. U jedné třetiny nicméně bude nadále pokračovat tendence k růstu cen, která je v poslední době výraznější než v letech minulých, a to v průměru až o 8 %. Někteří developeři jsou naopak nuceni své ceny snižovat. Jedná se především o menší firmy, kteří jsou aktivní v méně lukrativních lokalitách, kde je poptávka víc citlivá na cenu a na ekonomickou situaci.

Ceny rezidencí v posledním roce rostly především z důvodu stoupajících nákladů na výstavbu, kterým developeři čelí v souvislosti se zvyšováním cen stavebních materiálů a v poslední době také energií. „Do konce letošního roku neočekávám žádné výrazné změny u cen nemovitostí. Domnívám se, že v příštím roce by však ceny mohly začít klesat, protože poptávka na trhu s nemovitostmi klesla. Developeři však nemají moc možností pro nějaké radikální snížení cen svých nemovitostí, protože jejich náklady na stavební materiály jsou nyní dražší než dříve. Snížení cen proto bude do značné míry záviset i na finanční stabilitě samotných developerů a stavebníků,“ popisuje možný vývoj cen nemovitostí Sergio Castro ze společnosti Laufen CZ.

SF/pb

 

 

Hlavní partneři

Partneři