Sněmovna schválila nový stavební zákon

Po řadě let příprav a diskusí má Česko nakročeno k novému stavebnímu zákonu. Včera jeho finální návrh po mnoha úpravách schválila Poslanecká sněmovna a nyní zákon, který má platit od 1. července 2023, dostane k projednání Senát.

Pro nový zákon hlasovalo 92 poslanců, zapotřebí jich bylo 88. Pro zákon hlasovali poslanci ANO, SPD a tři sociální demokraté. Někteří sociální demokraté včetně ministra kultury Zaorálka byli proti zákonu stejně jako ostatní poslanci.

Podle řady názorů se návrh vrátí zpět do Sněmovny – kritiků má nová norma více než dost a tlaky na změny budou značné, zejména ze strany samosprávných orgánů.

Změna systému stavební správy

Nový stavební zákon, jehož základní teze představilo ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) v září 2017, má nahradit dosavadní zákon z roku 2006. Ministerstvo si od něj mimo jiné slibuje, že zajistí dodržování stanovených lhůt povolovacích procesů.

Podle schválené podoby vznikne Nejvyšší stavební úřad se sídlem v Ostravě, Specializovaný a odvolací stavební úřad a krajské stavební úřady. Krajské stavební úřady pak budou mít jednotlivá územní pracoviště a budou rozhodovat v první instanci. Stavebníci se budou odvolávat právě k odvolacímu stavebnímu úřadu, který bude mít na starosti také povolování například dálnic nebo letišť. U jednoduchých staveb bude muset stavební úřad rozhodnout do 30 dnů ode dne, kdy zahájil řízení. Stavebními úřady budou také ministerstva obrany, vnitra a spravedlnosti, a to u záměrů, které souvisí s jejich úkoly. Účastníky řízení budou rovněž obce, na jejichž území se záměr má uskutečnit.

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) již dříve řekla, že do státní správy by ze současných stavebních úřadů mohlo přejít 5 000 - 6 000 lidí. Nyní jich má podle Dostálové 12 000 - 13 000. Podle MMR ubude úředníkům až 40 % stávající agendy.

Tsunami kritiky

Podle koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09), Pirátů a Starostů a nezávislých (STAN) má schválený zákon řadu nedostatků, někteří poslanci ho označili dokonce za paskvil. Piráti současně vznesli návrh na zamítnutí zákona. Zákon nepodpořili ani poslanci KSČM, a to kvůli paragrafu, který ruší požadavek na přímé osvětlení a větrání u obytných místností.

Námitky ale má i řada profesních organizací. Tak například Česká komora architektů (ČKA) kritizuje vyjmutí dozoru projektanta z tzv. vybraných činností ve výstavbě. Na druhé straně ocenila možnost dokončit rozpracované územní plány, limitované zachování Pražských stavebních předpisů nebo zařazení geodetů mezi už zmíněné vybrané činnosti ve výstavbě.

Kritiku si zákon vysloužil od Svazu měst a obcí ČR. "Můžeme jednoznačně říct, že developeři zvítězili, což dokládá například nově možnost přestavby sklepů na byty," sdělil předseda svazu František Lukl. Především předseda SMO věří, že Senát zákon vrátí Sněmovně k dalšímu projednání.

Podle pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) a jeho náměstka Petra Hlaváčka (za TOP 09) je schválený návrh zcela nepřijatelný a je třeba ho úplně zamítnout. Zákon jde podle nich opačným směrem, než je žádoucí, a to k větší státní centralizaci namísto širšího zapojení místních samospráv do povolování staveb a územního plánování. Stavební proces se navíc ani nezrychlí - míní pražští politici.

Nový stavební zákon porušuje ochranu kulturního dědictví a mezinárodní smlouvy o ochraně památek – opakovaně tvrdí Český národní komitét ICOMOS (Mezinárodní rady památek a sídel). Nový stavební zákon také tvrdě odmítají ekologická hnutí jako Asociace ekologických organizací Zelený kruh a Hnutí Duha.

Zákon neřeší všechny problémy

Schválení nového stavebního zákona je důležitým signálem pro občany České republiky, pro developery, ale také pro zahraniční investory. Zákon sám o sobě však není řešením všech problémů, které ve stavebnictví jsou. Je ale prvním krokem k jejich postupné nápravě – uvádí se v reakci Asociace developerů. "Je velmi důležité, že tento zákon byl přijat právě nyní, kdy se musíme připravovat na postpandemické období. Development hraje v ekonomice každého státu velmi důležitou roli, a to jak přímo, tak díky zásadnímu multiplikačnímu efektu také zprostředkovaně," uvedl ředitel Asociace developerů Tomáš Kadeřábek.

Za mírné zklamání označila schválený návrh Hospodářská komora ČR, přesto podle ní otevírá cestu k efektivnějšímu stavebnímu řízení. "Komora postrádá větší podporu zkrácenému postupu změny územních plánů nebo přijetí opatření proti nečinnosti úřadů, což by povolovací proces mohlo významně urychlit," uvedl prezident komory Vladimír Dlouhý. Komora byla do značné míry autorem původního návrhu zákona, který zpracovala podle zadání MMR – i to vyvolalo silnou kritiku. V průběhu legislativního procesu ale původní verze zákona doznala řady změn. Základní idea – zcela změnit proces povolování staveb a vytvořit nový systém státní správy pro sektor stavebnictví – je nicméně v nyní schváleném znění zákona zachována.

Petr Bým

Hlavní partneři

Partneři