Tomáš Duda, RK Professionals: Každá katastrofa je k něčemu dobrá

V záplavě pesimistických prognóz, analýz a věšteb si Tomáš Duda zjevně zachovává racionalitu a střízlivost. Hlava realitní kanceláře Professionals, která je na trhu bezmála tři dekády, nečeká v oblasti realit žádné zásadní, natož pak katastrofické pohyby. Dalo by se říci, že se stran budoucnosti obává jen jednoho: případné druhé vlny pandemie.

Jak se vám daří v době koronavirové?

Firmě se daří dobře. Samozřejmě – to, co se stalo a ještě děje, prospěje jen málokomu. Ale nás se to zatím nijak citelně nedotklo. Žádné ztráty, o kterých by bylo třeba mluvit. Ale celkově je ještě brzo na nějaké úvahy o tom, jak nás pandemie postihne. Zatím je zřejmé, že zhruba šest týdnů se nic nedělo, všichni čekali, co bude. A vlastně ještě čekají.

Mluvilo se o virtuálních prohlídkách, o smlouvách on-line, prostě o různých metodách a nástrojích, které by realitním kancelářím umožňovaly pokračovat jako za normálních podmínek?!

Ale my jsme vlastně normálně pokračovali bez přestávky. Byty se na objemu našich obchodů sice podílejí zhruba 60 %, ale my nejsme tak úplně klasická realitka. Second-hand byty nás zajímají jen okrajově, spíše realizujeme prodej celých nových projektů na zakázku developerských společností. Tenhle byznys pokračuje bez ohledu na epidemie a karantény, i když trochu pomaleji. Stejně tak žádný útlum není patrný na naší poradenské činnosti.

Na dnešní časy mluvíte snad až moc optimisticky?!

Spíš se snažím věci vidět střízlivě. My jsme – jako nakonec všichni – závislí na poptávce. A já bych řekl, že ta se pomaluje oživuje. Třeba hypoteční trh v dubnu trhal rekordy; z větší části to byl asi dojezd rozjednaných operací z předchozích měsíců, možná i minulého roku, ale snížení sazeb a úvahy o daňových změnách všichni jistě dobře zaznamenali. A když se na bytový trh podívám jaksi v širší perspektivě: jednak lidé musejí bydlet, to platí pro všechny časy bez ohledu na krize, jednak jsou tu investoři. Kam chcete uložit volné peníze? Všechno je dost nejisté, nemovitosti jsou proto dnes bezesporu nejbezpečnější investicí.

Jsou tu obavy, byť o nich producenti a prodejci bytů neradi mluví, že ceny půjdou jako snad v každé krizi dolů. Respektive, že na to potenciální kupci budou čekat?!

Já myslím, že k tomu nedojde. Pozemky jsou už delší dobu drahé, stejně draho se staví, víc platíme i za energie, dopravu a bůhví, co ještě. Ale všichni s tím už počítají, a to včetně bank. V tom se dnešní situace liší od minulé krize – ta byla primárně hospodářská, takže se skutečně přestalo kupovat, developeři neměli na splácení úvěrů a prostě museli levně prodávat. Ale nyní se ještě nic dramatického neodehrálo a až do epidemie ekonomika pěkně šlapala. Tato krize není hospodářská, také tady nikde nevidíte zástupy nezaměstnaných! Je to krize zdravotní. Můj osobní názor je, že až pomine ten šok a strach, lidé se uklidní a obchody se zase rozběhnou. Jenom doufám, že nás nečeká ta druhá vlna. To by už asi problém byl.

Takže jedeme dál jako před krizí?

Zatím se nic nestalo, jenom jsme měli dva měsíce dovolenou. Bavit se o tom, co bude dál, to je jenom přehlídka subjektivních názorů. A dnes má můj názor stejnou vypovídací hodnotu jako názor ministryně financí nebo naší uklízečky. Ale vlastně … trochu se opravím. Něco ta pandemie už přece jen změnila. Mluvím třeba o rozvoji komunikačních technologií v každé firmě, o systému home office, který nakonec asi omezí poptávku po kancelářích, nebo také o logistice, která těží z internetového boomu. To nejspíš skutečně jsou objektivní trendy či změny, které budou patrné i po krizi a s kterými musíme počítat.

Ve vašem podání ta pandemie nevypadá tak hrozně!

Podívejte se, každá katastrofa či krize je na začátku špatná, ale na konci vždycky k něčemu dobrá. Leccos se může vyřešit – i problémy, jejichž řešení jsme odkládali.

Realitní kancelář Professionals založil Tomáš Duda v roce 1993. Dnes má celkem 17 pracovníků, zabývá se prodejem  a pronájmem rezidenčních i komerčních nemovitostí, vedle toho také poradenskou činností.

Petr Bým

Hlavní partneři

Partneři