Trh úvěrů na bydlení loni opět rekordní?

Listopadové obchodní výsledky bank a stavebních spořitelen byly celkem vzato pokračováním vzestupné trajektorie, kterou trh úvěrů na bydlení sledoval nejen v uplynulém roce, ale i v předchozích letech. Na hypotékách banky rozpůjčovaly téměř 19,5 miliardy korun, k čemuž stavební spořitelny přidaly dalších bezmála šest miliard. V obou případech produkce meziročně vzrostla. Jaký bude celoroční výsledek?



V listopadu bylo podle dat serveru hypoindex.cz (nezahrnuje výsledky mBank, Oberbank, Fio banky a WSPK, které svá čísla hypoindexu nereportují) poskytnuto 8 617 hypotečních úvěrů (v meziročním porovnání to představuje pokles o 9 %) v celkovém objemu 19,495 mld. Kč (vzestup o 0,2 %). Průměrná úroková sazba sjednaných hypoték velmi mírně - meziměsíčně o 12 setin procentního bodu – vzrostla na 2,78 %, přičemž průměrná výše jednoho hypotečního úvěru dosáhla 2,262 mil. Kč, což znamená meziroční zvýšení o 206 000 Kč.

Hypoték méně, stavebních půjček více

V součtu tak loni od začátku roku do konce listopadu objem sjednaných hypoték činil 203,5 mld. Kč. V porovnání s rokem 2017 je to o zhruba 2 miliardy méně, přesně o 1,1 %. „Ztráta za předloňským rokem není nikterak veliká, nicméně v prosinci se tento rozdíl asi ještě více prohloubil. Předloni se v posledním měsíci poskytlo hypoték za 20 miliard korun. Pro loňský rok očekáváme, že to bude jen okolo 15 - 16 miliard. Pokles za celý rok tak odhadujeme na zhruba 3 %,” říká Libor Ostatek, ředitel makléřské společnosti GOLEM FINANCE, která se specializuje na financování bydlení.

Bydlení a úvěry

Stavební spořitelny v listopadu sjednaly 52 642 nových smluv stavebního spoření, což je o 14,8 % více než ve stejném měsíci roku 2017. Celková cílová částka sjednaných smluv vzrostla meziročně o 23,4 % na 20,8 mld. Kč. Počet sjednaných úvěrů v listopadu sice meziročně nepatrně poklesl (o 0,9 %) na 5 752 kusů, nicméně listopadová suma sjednaných úvěrů meziročně vzrostla o 15 % na 5,872 mld. Kč. Z pohledu tržních podílů vede ČMSS (37,5 %), následovaná RSTS (24,2 %), Modrou pyramidou (20,5 %) a Buřinkou (14 %). S odstupem pátá je WSS s podílem 3,5 %.

Výše úvěrů roste

Hlavní příčinou razantního vzestupu objemu „stavebních“ úvěrů je další rapidní meziroční nárůst průměrné výše úvěru. Oproti loňským 880 000 Kč tento ukazatel vzrostl na 1,021 mil. Kč. Stavební spořitelny poskytly za jedenáct měsíců roku 2018 úvěry za 68,1 mld. Kč, což je o 25 % více než ve stejném období loni. Počet nově uzavřených smluv vzrostl meziročně o 15 % na 424 639 kusů.

„Stavební spořitelny letos v úvěrech směřují k rekordu z roku 2008. K jeho překonání jim zbývalo v prosinci uzavřít úvěry za 5,5 mld. Kč, což se jim s ohledem na dosavadní výsledky nejspíš podařilo,“ říká Libor Ostatek.

Z uvedených čísel je zjevné, že pokles poptávky po hypotečních úvěrech aktivita stavebních spořitelen více než vyrovnala. Podle odhadů společnosti GOLEM FINANCE banky v minulém roce dosáhly v objemu sjednaných hypoték až téměř k hodnotě 220 mld. Kč (včetně už uvedených bank, které nejsou zahrnuty v datech serveru hypoindex) a úvěry ze stavebního spoření téměř jistě překročily hodnotu 73 mld. Kč. V součtu objem úvěrů na bydlení za loňský rok pravděpodobně dosáhl hodnoty 293 mld. Kč. To je pro trh úvěrů na bydlení nový historický rekord.

SF/pb

Hlavní partneři

Partneři