Úvěry na bydlení lámaly rekordy

Celkový objem říjnových hypoték přitom vystoupal až na 24,284 mld. Kč. Meziročně tak suma sjednaných úvěrů vzrostla o 6,4 miliardy korun (35,4 %). „Tento prudký meziroční nárůst jak počtu, tak objemu sjednaných hypoték je dozvukem nové regulace v úvěrech na bydlení. Nová pravidla začala sice platit od 1. října, ale vzhledem k prodlevě mezi podáním žádosti a podpisem úvěru bude možné skutečný dopad regulace sledovat až v listopadových či spíše prosincových statistikách. Aktuální statistiky teprve odrážejí zvýšený zájem o úvěry před začátkem platnosti zmíněné regulace, takže se jedná ve velké míře o úvěry rozjednané ještě v září,“ vysvětluje aktuální výsledky hypotečního trhu Libor Ostatek z makléřské společnosti GOLEM FINANCE, která se specializuje na poradenství v oblasti financování bydlení.

Hypotéky podle měsíců

Průměrná úroková sazba sjednaných hypoték přitom vzrostla meziměsíčně o 9 setin procentního bodu na 2,66 %, čímž potvrdila trend a směřování GOFI INDEXU, sestavovaný společností GOLEM FINANCE, který mapuje nabídkové sazby hypoték a je zhruba o měsíc napřed. Jeho hodnota v září byla 2,67 %, v říjnu pak vystoupala na 2,86 % a nyní – v polovině listopadu – již atakuje 3% hranici.

Stavebních úvěrů přibylo o polovinu

Ze stejného důvodu se dařilo i stavebním spořitelnám. Ty v říjnu sjednaly – v mezi měsíčním porovnání - o 24 % více úvěrů, celkově 7 572 „kusů“, jejichž celková hodnota dosáhla bezmála 8 mld. Kč.  V meziročním srovnání je nárůst objemu úvěrů stavebních spořitelen ještě větší než v případě hypoték a činí dokonce 54,4 %!

„Stavební spořitelny mají výborný rok a říjnová čísla to jen potvrzují. Od začátku roku již stavební spořitelny poskytly úvěry za 62 miliard korun a součtu za celý rok budou pravděpodobně atakovat dosavadní rekord z roku 2008, kdy celkově rozpůjčovaly 74 miliard korun,“ říká Libor Ostatek.

Za deset měsíců letošního roku sjednaly banky podle dat serveru hypoindex.cz hypotéky za 184 mld. Kč. Díky excelentním výsledkům v posledních dvou měsících tak banky výrazně zmenšily zaostávání za loňskými výsledky. „V celoročním zúčtování však k překonání loňských čísel téměř s jistotou nedojde. V listopadu a prosinci se začne projevovat efekt nové regulace a také fakt, že část potenciálních obchodů byla předčerpána v září a říjnu. Náš aktuální odhad celkového objemu sjednaných hypoték činí 214 mld. Kč za celý rok,“  uzavírá Libor Ostatek.

Celková suma úvěrů na bydlení (společně s produkcí stavebních spořitelen) by pak podle analýzy společnosti GOLEM letos moha činit 287,8 mld. Kč - dosavadní rekord dosažený v loňském roce představuje částku 288,9 mld. Kč. Letošní rok tedy z pohledu bank a stavebních spořitelen bude opět obchodně velmi úspěšný.

Bydlení a úvěry

SF/pb

Hlavní partneři

Partneři