Voda šedá šetří vodu pitnou

Tzv. šedá voda, tedy odpadní voda z koupelen, pomáhá – podle zkušeností společnosti Skanska Reality – v bytových domech ušetřit až 26 % spotřeby pitné vody. Po úspěšné implementaci na rezidenčním projektu Botanica K v Praze 5 proto Skanska Reality plánuje instalovat recyklační technologii šedé vody také v bytovém projektu Čertův vršek v Praze 8.

 

Bytový dům Botanica K, který jako první v ČR získal mezinárodní environmentální certifikaci BREEAM Excellent, také jako první v Česku svým obyvatelům nabídl systém pro hospodaření s šedou vodou. Jeho principem je recyklace použité vody z umyvadel, van a sprch a její opětovné použití zejména k splachování toalet.

„Bytový dům Botanica K byl pro nás v mnoha ohledech přelomový, protože jsme jej od počátku připravovali tak, aby získal vysoké hodnocení environmentální certifikace BREEAM. Jeho součástí bylo také promyšlené hospodaření s pitnou vodou, jejíž spotřebu se nám podařilo snížit celkem až o 40 % dvěma způsoby. Instalací úsporných armatur pokleslo množství odebírané pitné vody o zhruba 14 %. Část odpadních vod z umyvadel, van a sprch jsme recyklovali na šedou vodu, kterou jsme následně využili především ke splachování toalet. Tak jsme snížili spotřebu pitné vody o dalších 26 %,“ uvádí Petr Dušta, projektový manažer Skanska Reality.

Miliony litrů

V konkrétních hodnotách to znamená, že z celkového nátoku pitné vody do domu o objemu 4 834 m3 bylo pro splachování WC recyklováno 1 241 m3 šedé vody, tj. 1 241 000 litrů. Ušetřená pitná voda představuje 75 plných cisteren, každá o objemu 16 metrů krychlových.  Z celkové produkce šedé vody bylo pro splachování WC znovu využito 53,10 % a podíl této produkce z celkového nátoku pitné vody do domu činí 48,30 %.

„Šetření pitnou vodou považujeme za jeden z významných příspěvků k ochraně našeho životního prostředí, proto jsme se vydali namáhavou, nicméně ve finále úspěšnou cestou recyklace pitné vody na našich rezidenčních projektech. Po úspěšné realizaci na Botanice K chceme tento systém instalovat také na Čertově vršku a dalších projektech. Zkušenosti, které jsme jako první v ČR získali v rámci schvalovacích procesů - projekčních, hygienických a stavebních - chceme sdílet v odborné komunitě, aby bylo možné pro novou technologii upravit potřebné předpisy a normy,“ říká Petr Michálek, ředitel Skanska Reality.

 

„Nejvyšší spotřeba vody je v Praze. Převyšuje 109 litrů na osobu za den. Nejnižší je naopak ve Zlínském kraji, kde je o 33 litrů menší,“ říká Soňa Horáčková z ČSÚ s tím, že spotřeba vody u nás v posledních letech velmi mírně roste.

Průměrná spotřeba na jednoho obyvatele Česka v současnosti činí 89 litrů – to je zhruba polovina objemu vody, který Češi „konzumovali“ v 90. letech. Dnes už v rámci Evropy patří ČR k zemím se spíše nízkou spotřebou vody - tak třeba průměrný Ital jí potřebuje denně 245 litrů, Portugalec 240. Dokumenty OSN označují za „hygienické minimum“ 90 – 100 litrů denně.

SF/pb

Hlavní partneři

Partneři