Výroba (a logistika) se vrací do Evropy

Aktuálně stále více globálních firem zvažuje přesun výroby do východní Evropy. Pryč jsou doby, kdy byla při těchto úvahách primární destinací Asie. Tento trend prohloubila zejména covidová pandemie, kdy si nadnárodní korporace uvědomily, že kvůli strategickým surovinám či součástkám potřebují mít své sklady či továrny blíže ke svým hlavním trhům.

Na změně „geografického“ myšlení firemních stratégů Česko vydělává, a to jak jeho průmysl, tak logistika. „Z pohledu nadnárodních společností výrobního či logistického sektoru jako země stále disponujeme levnou pracovní silou, kdy rozdíly v platech mohou být až dvojnásobné. Levnější pak jsou samozřejmě i pozemky či samotná výstavba nebo pronájem skladových a výrobních nemovitostí. Ve srovnání s Asií pak Česko vychází sice dráž, ale i s ohledem na dění v posledních dvou letech je dnes pro firmy důležitější spolehlivost dodavatelského řetězce, a tedy poloha závodů či skladů přímo v Evropě,“ říká Petr Narwa z poradenské společnosti Prochazka & Partners, která se specializuje na komerční nemovitosti.

Dnes čipy, zítra … ?

Výmluvným příkladem katalyzátoru popisovaných změn aktuálně může omezení dodávek mikročipů, které výrazně prostupuje primárně do automobilového, ale i do mnohých dalších sektorů ekonomiky. Firmy tak opět pro výrobu či skladování začínají hledat alternativy v Evropě, aby se v budoucnu již nestávaly obětí situace, kdy ztrácí vliv na dodávky klíčových komponent ze vzdálené Asie, a rovněž byly blíže svým zákazníkům.

Aktuálně tak své prostory v Česku pro účely zásobování ostatních evropských trhů využívají například společnosti jako Amazon, Tchibo, Bosch a mnohé další. „V tuto chvíli v rámci nearshoringového trendu hledáme prostory pro významného výrobce autodílů a další výrobní společnosti ze západní Evropy. Cílem všech klientů je nespoléhat se na jednoho dodavatele a diverzifikovat své výrobní či skladové portfolio v Evropě,“ dodává P. Narwa.

Úsporné Česko

Co se týká nákladů na vybudování a provoz průmyslových a skladových nemovitostí, Česko v porovnání se západem evropského kontinentu vychází stále velmi výhodně. Náklady výstavby kapacit „industriálu“ se ve srovnání s Německem pohybují o zhruba 25 % níž a stejná je situace i v oblasti nájemného, i když u nás v poslední době výrazně roste. U prémiových prostor v Česku se nyní pohybuje kolem úrovně 4,25 €/m2/měsíc v méně atraktivních lokalitách až po 5,25 €/m2/měsíc v tzv. „hot spotech“, což jsou Praha a Brno - v sousedním Německu se ovšem ve stejné kategorii nemovitostí jedná o 6,00–7,00 €/m2/měsíc.

Podobně dopadá komparace nákladů na zaměstnance. Zatímco platy na pozici výrobního operátora se v Čechách pohybují v přepočtu mezi 1 000–1 500 €/měsíc, v západní Evropě se pak spíše jedná o úroveň mezi 2 000–3 000 €/měsíc.

Výhodné je Česko i pro developery logistických areálů. Trend zdražování stavebních prací je nyní patrný ve většině evropských zemí, včetně ČR, ale například v Německu index stavebních nákladů za posledních pět let vzrostl o 26 %, zatímco u nás to bylo jen o 20 %.

SF/pb

Hlavní partneři

Partneři