Z garáže do hypermodernity aneb od kanceláře k lifestylu

Podle Filipa Veselého z realitní poradenské společnosti Office Hunters IT firmy ohledně výběru kanceláří cílí v zásadě na celkovou atraktivitu pronajímaných prostor, zdvojené podlahy a klimatizaci v kombinaci s otevíratelnými okny. Tyto požadavky ovšem nejsou dány potřebou reprezentovat firmu navenek. O kvalitní a spolehlivé pracovníky je v celém oboru nouze, takže kvalitní pracovní prostředí se stává jedním z významných instrumentů personální politiky. Není výjimkou, že IT kanceláře kopírují prostory nočních barů, autobusů, jednací místnosti mohou simulovat vzhled horské chaty nebo například jeskyně. V trendu jsou také nejrůznější neobvyklé materiály a jejich zpracování, důležité jsou i relaxační zóny, ve kterých se mohou hrát stolní nebo počítačové hry. „U nás létají po kancelářích drony, tvoříme na 3D tiskárně nebo napojujeme kávovar na internet. Jde o to nabídnout našim zaměstnancům přirozené a hravé prostředí. Nedělat z toho chození do zaměstnání, ale lifestyle,“ vysvětlila Tereza Michaličková ze společnosti Designeo Creative, která se zabývá vývojem webových a mobilních aplikací.

Nutné předpoklady

Jaké kanceláře, respektive jejich vybavení IT sektoru nevyhovují? V prvé řadě to je špatná, popřípadě slabá konektivita, jinak řečeno pomalý internet bez možnosti zlepšení. Vysloveně nevyhovující je  stejně tak zastaralá síťová infrastruktura a nevhodně umístěné zásuvky, které bývají častou příčinou pracovních úrazů.

A co IT klienti nejčastěji požadují z hlediska použitých technologií? V první řadě samostatně klimatizovanou místnost pro servery, která ovšem může představovat větší investici. Dále pak také možnost umístění antény na střechu objektu, případně výběr z několika providerů internetu v budově. Standardně IT firmy vyžadují kabeláž minimálně kategorie 6, právě dnes je hitem kategorie 7 a objevují se i požadavky na symetrickou linku či instalaci optických vláken. „Ta již dnes kvůli vyšší přenosové schopnosti začínají nahrazovat klasické metalické kabely a jsou čím dál dostupnější,“ říká Simona Borkovcová ze společnosti Capexus, která se zabývá realizací komerčních interiérů.

Obrovský potenciál pro IT společnosti je také v cloudech, tedy moderním způsobu zálohování dat, využitelném ovšem i jinak. „Na to většina lidí zapomíná, řešení pro zálohování je pro firmy moc drahé nebo mu nepřikládají prioritu,“ doplnil Filip Veselý ze společnosti Office Hunters, která se na IT klientelu zaměřuje.

Nejen technika a technologie

Komunikace - včetně přímé, respektive osobní - s klientem je pro IT společnosti mnohem významnější než v řadě jiných oborů, proto jsou pro ně důležité také nápadité reprezentativní prostory. „Konkurence mezi IT společnostmi je veliká. Při zařizování kancelářských prostor se tak většina z nich zaměřuje i na profesionálně vybavené zasedací a konferenční místnosti,“ konstatuje S. Borkovcová z firmy Capexus, v jehož sídle byla kvůli originalitě dokonce „vybudována“ džungle.

Ať už jde o pohodlí zaměstnanců či prezentaci společnosti vůči vnějšímu okolí, IT firmy dnes na kancelářském trhu udávají trendy, které ostatní pronajímatelé následují. Právě v IT kancelářích najdeme stoly s elektricky polohovatelnou deskou či osvětlovací systém DALI (Digital Addressable Lighting Interface), který automaticky mění intenzitu umělého osvětlení podle toho, kolik světla přichází do kanceláří zvenčí. K tomu relaxační zóny třeba v podobě vestavěného karavanu, když telefonovat se dá ze známé londýnské budky a přechod mezi podlažími má podobu skluzavky. „Takové progresívní prvky vyhovují zejména mladším generacím, ale jen málokde jsou jenom mladí. Při designování nových kanceláří je proto třeba hledat kompromis jako mix tradičního a nového,“ říká Radka Novak ze společnosti Cushman & Wakefield, která se nedávno stěhovala do nových prostor v budově Quadrio.

 

Petr Bým

Hlavní partneři

Partneři