Česko mezi korunou a eurem

Po novoročním projevu prezidenta Petra Pavla se znovu a intenzivněji otevírá debata o přijetí eura. Česká společnost však nemá jednotný názor. Co by přijetí či odmítnutí znamenalo pro českou ekonomiku či politiku?

Hypoteční trh na oživení ještě stále čeká

Objem hypoték poskytnutých bankami v červenci podle aktuálních dat Hypomonitoru České bankovní asociace meziměsíčně klesl zhruba o pětinu (18 %). Projevil se tak každoroční prázdninový efekt, kdy v době školního volna a letních dovolených poptávka po hypotékách pravidelně klesá.

Potřebný letní time-out

Prázdniny, dovolená na zotavenou, oddechový čas, letní lenošení… Všechna označení období červenec – srpen odkazují k odpočinku, klidu a snad i k meditaci. Dlužno podotknout, že toto paradigma v posledních letech ztratilo svou platnost a ani letos tomu není jinak. A to se týká i těch, kteří působí na českém trhu nemovitostí. Na operativu bude možné zapomenout, ale úvahy o strategii dalšího rozvoje se nejspíš budou na jiný čas odsouvat jen těžko.

Rozpohybuje liberalizace hypoték bytový trh?

Ještě donedávna figuroval jako nejvíce limitující parametr pro získání hypotéky ukazatel LTV. Nutnost mít našetřeno až pětinu hodnoty nemovitosti totiž znamená mít při dnešních cenách připravenou řádově milionovou částku. Výrazný růst úrokových sazeb ovšem způsobil také to, že mnozí žadatelé na hypotéku nedosáhnou, protože se „nevejdou“ do jiného parametru, a to DSTI. Omezení striktně stanovující maximální poměr splátek vůči příjmům žadatele ale od začátku prázdnin končí.

CEE: příliv realitních investic razantně klesl

V prvním čtvrtletí letošního roku poklesl objem investic do komerčních nemovitostí ve střední a východní Evropě (region CEE) meziročně přibližně o 57 %. Jde přitom o nepatrně lepší výsledek než v případě celé Evropy, kde se jejich hodnota snížila o 62 %.

Firemní úvěry jsou nejdražší za dvě dekády

Velkou překážkou návratu českých firem k jejich růstu je drahé financování. Průměrná úroková sazba podnikových půjček dosáhla na konci prvního čtvrtletí tohoto roku téměř 9 %. Drží se tak na nejvyšších úrovních od roku 2004, odkdy ČNB tento významný parametr hospodářského vývoje monitoruje.

Hypoteční sazby se drží na historických maximech

Konec akčních slev, kterými se některé velké banky snažily nalákat klienty k uzavření hypotečního úvěru, vedl k tomu, že průměrná úroková hypoteční sazba na začátku dubna opět nepatrně vzrostla. Ukazatel Fincentrum Hypoindex zaznamenal růst o tři bazické body na 6,3 %.

Vlna nucených prodejů se zatím nekoná

Financování na realitním trhu významně podražilo, a to v relativně krátké době. Dnes je typicky třikrát dražší než v nedávné minulosti, a to v průměru o 400 až 600 bazických bodů. I přesto na trhu nevidíme nadstandardní míru tzv. vynucených prodejů. To je dáno hned několika faktory.

Co preferují multimilionáři? Nemovitosti!

V celosvětovém měřítku je zhruba třetina celkového bohatství alokována do nemovitostí. Přitom realitní sektor je v globálním porovnání nejvíce populární u nás, kde představuje takřka polovinu majetku těch nejbohatších, zatímco v Evropě je to „jen“ 32 %.

Globální ekonomika: pozitivní lednové signály

„Začátek roku byl příznivý, neboť snížení celkové inflace na vyspělých trzích ukázalo, že měnová politika funguje. To nejhorší však ještě není za námi, protože tlaky na jádrové ceny ještě nepolevily,“ říká hlavní ekonom firmy Dun & Bradstreet Arun Singh.

Propad hypotečního trhu letos pokračuje

Už loni chabý zájem o hypotéky se nezměnil ani na začátku letošního roku a zůstává velmi slabý. Objem poskytnutých hypoték se v lednu meziročně propadl o 80 %, když banky v prvním měsíci letošního roku poskytly hypotéky za pouhých 6,5 miliardy korun.

Úrokové nůžky a realitní trh

České společnosti v posledních měsících čím dál, tím častěji čerpají úvěry v eurech, protože financování ve společné evropské měně pro ně vychází levněji. Přestože Evropská centrální banka již sazby kvůli vysoké inflaci také zvyšuje, jsou stále nižší než u České národní banky.

Hypoteční trh se doslova propadl

Domácí trh hypotečních úvěrů loni zažil katastrofální rok. Objem poskytnutých hypoték se za celý rok propadl o 64 %, když banky – podle aktuálních dat České bankovní asociace (ČBA) - poskytly nové hypotéky za 162 miliard korun.

Česko čeká pokles realitních investic

Během 4. čtvrtletí přesáhl objem investic do českých komerčních realit 330 milionů eur. V meziročním srovnání to bylo o 8 % více, ale když se vyloučí transfery v rámci majetkových skupin a předprodeje, pak jde o 1,67 miliardy eur a 6 % meziroční pokles.

Hlavní partneři

Partneři